Ден на пшеницата 2021 организира “Сортови семена”

ИДЕЯТА НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ Е ПО ВРЕМЕ НА СЪБИТИЕТО, ЗАЕДНО С ПАРТНЬОРСКИТЕ КОМПАНИИ, ДА ДАДАТ ПРЕПОРЪКИ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ЗА РАЦИОНАЛНА СЕИТБА, ПРЪСКАНЕ И ТОРЕНЕ НА КУЛТУРИТЕ

Под мотото “Да правим отговорно земеделие” ще се проведе традиционният Ден на пшеницата 2021, организиран от “Сортови семена” – Разград. Събитието ще бъде на 4 юни (петък) от 10 часа на опитното поле в землището на Кубрат (по пътя Кубрат-Русе, срещу стопанството на “Сортови семена” ЕАД).

Организаторите ще покажат над 50 сорта пшеница, ечемик и тритикале селекция на Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево, КWS Momont, LG, Косад Семанс България, Saaten Union, Syngenta, както и сръбска селекция Biogranum, която се представя за първи път в България.

Освен най-новата европейска, българска и сръбска селекция, от компанията ще представят и портфолиото си от семена, които ще предложат за стопанската 2021/2022 г. – общо 25 сорта с по 2 – 3 генерации.

“Събитието ще протече под мотото “Да правим отговорно земеделие”, като така искаме да отправим предизвикателство и към науката, и към земеделците – да произвеждат зърно така, че да вредят минимално на околната среда и в същото време да имат рентабилно производство. Трябва да работим за това интензивното зърнопроизводство да върви ръка за ръка с опазването на околната среда и оползотворяване на отпадъците”, каза Мариела Йорданова, изпълнителен директор на „Сортови семена“ – Разград.

В контекста на бъдещата Зелена политика на ЕС, в стопанствата ще трябва да се прилагат иновативни технологии за пестене на торове, препарати и семена. Идеята на организаторите по време на събитието, заедно с партньорските компании, е именно да дадат препоръки на зърнопроизводителите за рационална сеитба, пръскане и торене на културите. “Категорично не говоря за забрана на препарати за растителна защита, а за алтернативи и за умно, научно обосновано и премерено действие на ПРЗ, торове, семена и оползотворяване на остатъците”, уточни Мариела Йорданова.

Според Йорданова, която е зърнопроизводител с дългогодишен опит, земеделските стопани трябва да правят почвени изследвания на полетата си и спрямо резултатите от тях, да  предприемат действия за технологиите на производство.

“Идеята ми дойде след като направихме почвени проби в нашите полета и видяхме, че те са свръхзапасени с Калий. И вместо да продължаваме всяка година да ги подхранваме допълнително, започнахме да търсим начин как да усвоим този Калий. В същото време в почвата ни липсва азот и търсим начини за подобряването им в това отношение”, сподели Мариела Йорданова и допълни: “Целта не е на всяка цена да отговорим на маркетинга нa фирмите за ПРЗ – използвайте по 2-3 активни вещества. Блок по блок, сорт по сорт трябва да се следят посевите и да се предприемат действия”.

В унисон с мотото “Да правим отговорно земеделие” в Деня на пшеницата, организаторите ще заложат изцяло на еко рекламни материали, изработени от памук, слама, рециклирана хартия. А в края на събитието гостите ще могат да опитат здравословна храна, произведена в стопанството на Мариела Йорданова – хляб, сирене и мед!

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.