Прокуратурата ще разследва всички санкционирани от САЩ лица

Прокуратурата обяви, че започва проверка на оповестената от Държавния департамент на Съединените щати информация за корупционни действия от страна на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

От държавното обвинение уточняват, че срещу Манолев, Томов и Харалампиев се водят дела, а срещу Божков – разследване.

„Прокуратурата на Република България напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията.

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност”.

Това се посочва в позицията на прокуратурата, изпратена днес до медиите, след като в сряда САЩ публично оповестиха имената на бившите български длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски, както и на настоящото българско длъжностно лице Илко Димитров Желязков във връзка с участието им в сериозна корупция. Министерството на финансите на САЩ също така санкционира Пеевски, Желязков и бизнесмена Васил Божков, заедно с 64 организации, притежавани или контролирани от Божков и Пеевски, за тяхната роля в публична корупция, съгласно Указ 13818, който надгражда и допълва Глобалния закон „Магнитски” за отчетност при нарушаване на човешките права.

“Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб”, заявяват от Прокуратурата.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.