Дейността в читалище „Развитие“ пред 2024-та е посветена на две годишнини

Дейностите в читалище „Развитие 1869“ в Разград през 2024-та постени на 155-годишнината от основаването на първото в Разград читалище „Съгласие“, преименувано в читалище „Развитие“ и 120 години от създаването на хор „Железни струни“, създаден в България през 1904 година, обяви на пресконференция в пресклуба на БТА секретарят на читалището Виолета Антонова.

„Тази година е решаваща и за довършването на отколешно наше начинание – укрепването и реставрацията на Музикалния дом, със статут на недвижима културна ценност. Работата по инвестиционния проект и успешното му завършване е със срок до 30 септември. Предстои обявяване на обществена поръчка и последващ ремонт“, каза още тя.

А диригентът и ръководител на хор „Железни струни“ маестро Красен Иванов подчерта, че формацията се опира на няколко остновни стълба: читалище „Развитие“,

Музикалното дружество „Железни струни“и не на последно място – хористите. „Сега те са около 30, а през годините през тази музикално-певческа школа са преминали стотици“, подчерта Красен Иванов.

Тържественото честване на 120-годишнината на хора ще е на 11 май. В празничната програма са включени нови произведения, но публиката ще чуе и възстановения химн на  „Жлезни струни“. Ще бъде представена и фотоизложба –  ретроспекция на изявите на хора през годинита назад.

Красен Иванов обяви и други предстощи изяви на хора: на 13 април, в рамките на  осмото издание на хоровата инициатива „България пее“, в Разград ще има съвместен концерт с с хорове от Нови пазар, Несебър и Варна. През юни „Железни струни“ ще участва в международен фестивал във Вранов, Словакия.

/e-Razgrad/

Hits: 49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.