Дейвид Камерън, свикал референдума за Брекзит, стана външен министър на Сунак

Изненадващо бившият британски премиер Дейвид Камерън се върна в кабинета в Лондон като министър на външните работи. Това стана над седем години след като по негово време се проведе референдумът за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Камерън се очакваше в последните часове да получи правителствен пост, след като при промени в кабинета бе видян да пристига на “Даунинг стрийт”. Досега заемалият поста Джеймс Клевърли заема позицията на Брейвърман като вътрешен министър.

Новината бе официално потвърдена, след като бе уволнена Суела Брейвърман, вътрешният министър, след крайни коментари за миграцията и публикация във. “Таймс”, разгневила мнозина в страната като антипалестинска. Малко повече от година преди редовни избори обновяването бе посрещнато с шеги от опозиционните лейбъристи, които поставят под въпрос обявеното от премиера Риши Сунак намерение за промяна в партията. “Нищо не говори за промяна и бъдещето така, както… Дейвид Камерън”, каза депутатът Джес Филипс.

Защо точно Камерън

Камерън подаде оставка през 2016 г. Година по-рано британските избиратели бяха избрали консервативно мнозинство и той, на власт от 2010 г., потвърди, че ще има референдум “за” или “против” оставане в Европейския съюз.

Сделка, с която договори “специален статут” на Лондон в блока, не можа да убеди британците да гласуват с мнозинство “за” (вероятно за това допринесе и решението на Борис Джонсън, който бе сред близките му съюзници, да се присъедини към лагера “за” напускане). Впоследствие, на 24 юни (след като 52% гласуваха “за” напускане”), Камерън подаде оставка.

Би Би Си отбелязва, че предвид дипломатическия опит на Камерън, за Сунак може би е важно да прехвърли от плещите си към него външнополитическите криза в момент, в който самият той трябва да се съсредоточи върху вътрешнополитическите.

Dnevnik.bg

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.