Дарителска кампания за засегнатите от урагана в Лъвино

Дарителска кампания за набиране на средства за засегнатите семейства организира Община Исперих.

А на заседание на ОбС на 8 ноември с докладна кметът на общината ще поиска финансова помощ за покриване на част от щетите на пострадалите семейства от Резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Днес социални работници започват обходят на място, за да могат пострадалите да попълнят декларации за отпускане на еднократна финансова помощ. Желаещите да помогнат материално могат да се свържат със служител на община Исперих на телефон 0884 59 84 14. Доброволците за разчистването на пораженията от урагана могат да потърсят кмета на Лъвино на тел.: 0889 08 00 08.

Припомняме, че вчера около 13.30 часа в землищата на селата Лъвино, Тодорово, Конево и Яким Груево, вследствие на обилни валежи и бурен вятър, беше увредена електропреносната мрежа. В Лъвино ураганът отнесе покривите на над 150 къщи, обществени сгради, нанесени са щети по селскостопански постройки и животни, моторни превозни средства и земеделска продукция. Няма пострадали хора, има жители на селото с леки наранявания, които не са потърсили медицинска помощ, съобщиха от пресслужбата на областната администрация в Разград.

Веднага след стихията е свикан Общинският щаб за неотложни аварийно-възстановителни работи в Исперих, веднага реагира и областният управител Владимир Димитров, който пък свика Областния щаб за защита на населението при бедствия и аварии директно Лъвино. Там бяха още директорът на ОД на МВР старши комисар Мирослав Иванов и комисар Емилиян Станев – директор на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, шефовете на ВиК – Исперих и електроразпределителното дружество.

Щабът взе решение за обявяване на частично бедствено положение в селото. Днес служители на общинската администрация в Исперих ще започнат да описват щетите. Полицията изгради постове за охрана на необитаемите къщи.

След описване на пораженията, Община Исперих ще изпрати искане до Междуведомствената комисия искане за възстановяване на щетите. Становище ще изпрати и областният управител също ще изпрати становище.

Областният управител изпрати служители на администрация на проверка и в други населени места, където имаше сигнали за поражения: в селата Веселина и Тодорово.

Българският червен кръст ще изпрати днесв Лъвино доброволци и психолози, които да окажат помощ на хората останали без домове, на стресираните възрастни хора и деца. БЧК има готовност за предоставяне на завивки и постелки. Две семейства са съобщили, че имат нужда да им се помогне с храна.

/e-Razgrad/

Hits: 26

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.