Гръцките десни се върнаха на власт с обещания за инвестиции и добри работни места

Дясноцентристката “Нова демокрация” ще има мнозинство в 300-членния гръцки парламент, след като спечели близо 40% от гласовете на изборите вчера.

Това показват официалните резултати, цитирани от агенция “Ройтерс”. Това се дължи на полупропорционалната система, която дава на победителя в изборите 50 допълнителни места.

Първите обещания на бъдещия премиер Кириакос Мицотакис бяха за повече инвестиции и по-малко данъци, след години на бюджетни ограничения заради спасителните планове от кредитори.

“Обещавам по-малко данъци, много инвестиции за добри и нови работни места и ръст, който ще донесе по-добри заплати и по-високи пенсии в една ефикасна държава”, каза той в телевизионно обръщение.

Управляващата досега “Сириза” взе около 31.6%. “Приемаме присъдата на народа с високо вдигната глава”, заяви досегашният премиер Алексис Ципрас. “За да докараме Гърция, където е тя сега, взехме трудни решения с висока политическа цена.”

Ципрас се качи на власт през 2015 г. в пика на финансовата криза. Макар първоначално да обещаваше, че ще се противи на по-големи бюджетни ограничения, в крайна сметка бе принуден да подпише ново спасително споразумение месеци по-късно. Вчерашните избори бяха първите, след като Гърция излезе от спасителните програми.

51-годишният Мицотакис поведе “Нова демокрация” през 2016 г. Макар той самият да е приеман за либерал, в партията му има кандидати и с по-десни възгледи (повече за възхода му към властта четете тук).

“Икономиката е основната причина за този резултат”, коментира анализаторът Теодор Колумбис. “Хората не видяха подобрение за последните четири години и половина. Напротив – заплатите и пенсиите намаляха.”

Въпросът сега е кои ще оглавят ключовите министерства – финансовото, това на енергетиката, развитието и външните работи. По време на кампанията Мицотакис не коментираше кого би избрал.

Той ще положи клетва днес по обед, кабинетът му ще бъде обявен по-късно през деня и трябва да встъпи в длъжност утре, уточнява “Юронюз”.

По традиция през септември Мицотакис ще изнесе реч в Солун, в която би трябвало да обобщи плана си за бюджета през идната година – тя ще бъде първият сериозен тест за управлението му.

На трето място във вота е формираното през март миналата година Движение за промяна (KINAL), включващо партии като лявата ПАСОК, някога основен опонент на “Нова демокрация”, но с по-слаба подкрепа, отколкото според екзитпола – около 8% (очакваха се между 22 и 19 на сто) и комунистите (ККЕ) с над 5.3%, също под очакваното (19-16 на сто).

В парламента влиза и националистическата и проруска “Гръцко решение”. Тя взе значим дял от избирателите на неонацистката “Златна зора”, която засега изглежда, че няма да успее да премине 3-процентната бариера. Новата партия MeRA25, създадена от бившия финансов министър Янис Варуфакис, също прескача прага.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.