В Разград вече имат готовност за кампанията по преброяване

С провеждане на първото заседание на Областна преброителна комисия в Разград започна активната подготовка за кампанията по предстоящото преброяване през 2021 година.

Заседанието беше открито от областния управител Гюнай Хюсмен, който пожела успешна работа на комисията и изрази увереност, че тази отговорна работа ще бъде извършена качествено и в срок.

Комисията се състои от представители на отдел „Статистически изследвания“ и ТЗ „ГРАО“, на ОД на МВР – Разград, на Областна администрация Разград, и на общините Разград, Исперих и Кубрат. Председател е зам.-областният управител Евгени Драганов,

По време на заседанието стана ясно, че до 20 юни ще се проведат заседания на общинските преброителни комисии. До 26 юни предстои набиране на 30 регистратори, необходими за областта, които ще бъдат обучени от 6 до 10 юли и след това ще проведат обхода за регистрация в периода от юли до 15 септември.

От 15 септември до 30 октомври ще се избират преброителите и контрольорите, а обученията им ще се проведат в началото на 2021 г.

Преброяването през 2021 г. ще се проведе на два етапа – чрез онлайн преброителна карта от 0.00 часа на 22 януари 2021 г. до 24.00 часа на 31 януари 2021 година и чрез посещенията на отделните домакинства от преброители от 8.00 часа на 1 февруари 2021 г. до 20.00 часа на 15 февруари 2021 година. Но анкетьорите няма да пишат върху хартия отговорите, а на мобилно приложение. „При посещение анкетьорите ще записват данните директно върху мобилно устройство чрез приложение, разработено от НСИ, а отговорите ще се криптират и изпращат директно в институцията. Така ще се ограничи злоупотребата с данни на гражданите“, коментира още секретарят на комисията Даниела Данаилова от териториалното звено на НСИ.

„Данните от преброяването се отнасят към определен момент, но резултатите, получени от него, се използват до следващото преброяване“, обясни Евгени Драганов.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.