Връчиха наградите на името на Никола Икономов и „Златен Пегас“

Кметът на Разград д-р Валентин Василев връчи в навечерието на 24 май наградата на името на Никола Икономов на Народно читалище „Развитие 1869“ и отличието „Златен Пегас“ на писателя Иван Джебаров. Решението на Общински съвет Разград прочете председателят Надежда Радославова. „Тази година имахме изключително стойностни номинации, които да отличим в Общински съвет-Разград“, каза г-жа Радославова.

„За мен е чест и тази година, че имам възможността да връча най-високите отличия в областта на културата на достойни хора и институции, които са записали в просветната и духовна история на Разград своите имена“, каза в приветствието си към отличените д-р Василев. Той допълни: „Горд съм, че ще връча престижната награда на името на Никола Икономов, защото това са съвременните будители – всички, които с годините са увличали хората с просветителска дейност, популяризирали са творчеството, възпитавали поколения в любов към изкуството. Иван Джебаров получава признанието на своите съграждани, той е пример за всички ни, как с постоянство и любов може да бъде създадено творчество, което да популяризира Лудогорието и да увлече след себе си млади хора, които да изразяват себе си със словото.“

Наградата на НЧ “Развитие 1869“ прие председателят Красимир Харалампиев.

Часове преди тържествената церемония, Общински съвет – Разград с 23 гласа и пълно единодушие прие решенията за удостояване с тези две отличия, с които се удостоява творци и дейци на културата и образованието и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно – историческото наследство на Разградския край.

Народно читалище „Развитие 1869“ е с историческа заслуга към утвърждаването на гр. Разград като център на духовност, култура и просвета. В продължение на век и половина читалището съхранява българщината и националния дух, популяризира етническите традиции в региона, възпитава поколения в любов към изкуството и в изконните за българина ценности.

Стотици самодейни таланти са преминали през школата на любителското хорово, музикално, танцувално, народно и театрално творчество.

Иван Джебаров е изявен деятел в областта на културата и просветата. Той издава следните десет книги с проза: „Вик“ през 1983 г.; „Добро утро на отписаните“ – 1986 г.; „Славей ми пее, мале мо“ – 1988 г.; „Лудогорски легенди“ – 1989 г.; „Лудата“ /роман/ – 1993 г.; „Ганьо Европейски“ – 1994 г.; „Приказка за любовта“ – 1996 г.; „Не може да бъде“ – 2001 г.; „По пътя за никъде“ – 2004 г.; „Наше село“ – 2012 г.

Сборникът „Лудогорски легенди“, поради големия читателски интерес е преиздаден, а авторът получава специалната награда на тогавашното издателство „Народна младеж“. В края на миналата година излезе последният му роман „Една година дъжт“.

На събитието присъстваха още Народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, заместник-кметът Галина Георгиева, граждани. След церемонията по удостояване с отличията, събитието продължи с изпълнение на Ангел Заберски Трио с концерта „Малко нощна музика“.

/e-Razgrad/

Снимки: Общинска администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.