„Виртуална културна сцена „Лудогорие“ в You Tube

В навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, областният управител Гюнай Хюсмен поставя началото на инициативата „Виртуална културна сцена „Лудогорие“.

Мотивите са няколко, съобщават от пресцентъра на местната администрация.По традиция, културният календар на област Разград през месец май е наситен с редица интересни изяви. Настоящата извънредна епидемична обстановка с COVID-19 възпрепятства провеждането на тези събития.

Твърде вероятно да не бъдат проведени Съборът на българското народно творчество в Копривщица и Националната кампания „Живи човешки съкровища“, в които в участват стотици изпълнители от Разградско.

Проектът „Културна сцена „Лудогорие“/ Ludogorie Culturе Stage“ включва стартиране на нов канал в You Tube за безплатен достъп на жителите на Лудогорието и ценители от цял свят до постиженията на разградската култура. И ще допринесе за опазване и съхраняване на нематериалното културно наследство на етносите и етнографските групи в област Разград.

Каналът може да откриете на следния линк: https://www.youtube.com/channel/UCZt721sNIZJFXbTFIXkNMag.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Регионалния експертно-консултантски център „Читалища“- Разград; Театрално-музикалния център /ДТ „Антон Страшимиров“, Сцена „Назъм Хикмет“ и Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“; Капанския ансамбъл; Центъра за работа с деца Разград; Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ и други културни институции.

Каналът стартира със записи на театрални постановки на Държавен театър „Антон Страшимиров“, литературни четения на служители на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и на деца и ученици, концертни изпълнения на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“, Центъра за работа с деца и на самодейни състави при читалища от областта.

Структурата на канал „Културна сцена „Лудогорие“/ Ludogorie Culturе Stage“ е отворена за нови попълнения. Тази инициатива е покана към всички разградски културни институции и творци, които искат техните материали: видеозапаси на музикални изпълнения, театрални постановки и т.н., да бъдат листвани в канала, могат да се свържат с организаторите на адрес ludogorie_culture_stage@mail.bg.

Всички участващи организации носят отговорност за спазването на авторските и сродни права в предлаганите материали.

Каналът ще има няколко раздела – „Театър“, „Музика“, „Читалищна самодейност“ и „Литературни четения“.

Децата ще открият интересни театрална пиеси и музикални изпълнения в раздел „Изкуство за деца“.

Видеозаписите ще бъдат споделяни и във Фейсбук страницата на Областна администрация – Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.