Венета Нейнска: Димитър Ненов е български интелектуалец, с когото много трябва да се гордеем

„Димитър Ненов е български интелектуалец, с когото много трябва да се гордеем“, заяви в началото на кино-концерта, посветен на родения в Разград композитор, пианистката Венета Нейнска. Събитието се проведе на в зала „Филхармония” и е част от проект на Sofia Art Institute, финансиран от Фонд „Култура“.

Кино-концертът започна с изпълнение на Венета Нейнска на две творби на Ференц Лист – любими на Димитър Ненов, както и на „Медитация” на Ненов. По думите на Нейнска пиесата на българския композитор е шедьовър, особено за млад човек, той не е бил навършил 20 години при създаването й. С тази творба започва и музикално-документалният филм „Димитър Ненов и измеренията на изяществото”. Филмът е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и на Венета Нейнска, и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева. В него звучи и единственият достигнал до нас запис в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското национално радио. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки, съхранявани в Научния архив на Българската академия на науките. Филмът е насочен не само към българската публика, той е свободно достъпен в интернет и е със субтитри на 5 езика. Нейнска го е представяла в Будапеща и Париж и бе категорична, че и унгарската и френската публика са възхитени от музиката на Ненов.

След прожекцията на филма Венета Нейнска представи пред разградската публика още няколко творби на композитора, с чиято музика работи активно от няколко години. Тя смята, че Димитър Ненов не е бил уверен, че известните негови „Миниатюри” трябва да са 5, колкото се изпълняват в съвременността. Според архивни данни той е експериментирал с различен брой, а тя представи 7 в следната поредност: „Прелюд”, „Приказка”, „Танц”, „Песен”, „Стакато”, „Пасторал” и „Гайда”. Финал на красивата музикална вечер в Разград постави изпълнението на едно от сериозните предизвикателства за пианистите – „Тема с вариации” от Димитър Ненов. Изпълнението на Нейнска бе дълго аплодирано от разградската публика. Темата е леко преработена българска народна песен, а вариациите се изпълняват в две настроения – реално и мечтателно. „Ненов е бил цар на красивите звуци от пианото. Някъде казва, че тази творба се свири фантастично. Действително от гледна точка на пианиста тези ноти са фантастични“, каза Нейнска преди изпълнението си.

Още в началото на концерта тя благодари за топлото посрещане и домакинството на Община Разград и на Общинския културен център. „Винаги много се вълнувам дори само да говоря за Разград, защото много обичам родения тук композитор Димитър Ненов“, каза още тя.

Кино-концертът с вход свободен ще бъде представен в общо 5 български града, като в Разград това се случи с партньорството на Община Разград.

Инициаторката и основно действащо лице в кино-концерта получи кошница с цветя от името на кмета Добрин Добрев.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.