Българската музикална асоциация търси начини за опазване на професионалните състави за народни песни и танци

Директорът на Капанския ансамбъл Светослав Стойчев имаше среща с диригента на оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов и певицата Антоанела Петрова /част от трупата на Варненската опера/, но в качеството им на членове на УС на Българската музикална асоциация, която работи по проекта „Професия „фолклорен музикант”.

В продължение на вече почти година те и колегите им провеждат срещи очи в очи с директорите на ансамблите и на музикалните училища в страната, за да дефинират и изведат на дневен ред проблемите, пред които тази професия е изправена в нашето съвремие.

„Тревожно е, че все по-малко деца искат да се занимават професионално с народна музика и да бъдат част от фолклорните ансамбли на България“, разказва Димитър Христов. По думите му, е изключително важно развитието на професионалното ни фолклорно изкуство повече от 70 години след неговото създаване. А постигнатото от плеядата професионалисти – диригенти, композитори, хореографи и аранжьори музиканти в този уникален жанр в сценични изкуство – да бъде опазено и предадено на наследниците ни.

„Талантливите ни деца отказват да се занимават професионално с фолклорно изкуство поради неясната перспектива за реализация. Всички знаят, че масово колегите от 13-те общински и един национален ансамбъл са или на минимална работна, или малко над нея, което не е примамливо за млад човек. Това важи и за ограничения жилищен фонд, и за недобрата материална база, и за недостига на средства за издръжка… И завършващите музикално училище не продължават след това нито в академия, нито пък отиват да работят в някои от тези състави, а избират други професии“, обрисува ситуацията Димитър Христов.

Директорът на Капанския ансамбъл сподели факта, че артистите от други краища на страната са обезпечени с общински жилища в Разград и това е една от добрите практики, които ансамбълът следва като стратегия.

Идеята е след завършването на първата част от проекта – срещите с ръководствата на съставите и  училищата, да бъде направен анализ и проведени няколко кръгли маси в различни формати, на които да се търсят пресечните точки и общите цели, за да се изгради стратегия как професията „фолклорен музикант” да се запази, развие и да придобие онзи специален статут, който заслужава.

Димитър Христов и Антоанела Петрова се срещнаха и с артистите от Капанския ансамбъл, които изпълниха пред тях три от най-новите произведения в репертоара – при това авторски – на ръководителя на оркестъра Калоян Георгиев и корепетитора Илия Иванов.

/e-Razgrad/

Hits: 49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.