Българската бойна авиация може да бъде прехвърлена на Украйна

Всички – или част от тях – боеспособни самолети на българската армия, които са съветско производство, може да бъдат прехвърлени на Украйна, за да опита да възстанови контрола над въздушното си пространство. Инициативата обхваща и други страни от Източна Европа, все още разполагащи с подобни бойни самолети.

Идеята е всичко налично да се събере бързо в Полша, където ще могат да ги използват украински военни пилоти, познаващи тази техника. Ескадрилите ще действат от полски летища, които са на територията на НАТО и поради това Русия едва ли би дръзнала да ги атакува, тъй като това означава война с алианса. Вероятният формат ще е българските самолети да бъдат купени със специалните средства, обявени от ЕС снощи. Това научи “Дневник” от няколко свои източника, а и подобна дискусия се води между анализатори и специалисти по сигурността в “Туитър”.

Преди малко на редовния брифинг на Европейската комисия бе съобщено, че Полша ще служи като логистичен хъб за военната помощ на ЕС за Украйна. Там ще бъдат събрани предоставените от държавите въоръжения и муниции и ще бъдат прехвърляни към Украйна през общата граница според нуждите.

Запитан дали България, Словакия и Полша, които единствени имат останали съветски бойни самолети, ще ги предоставят на украинската армия, говорител на Европейската комисия заяви, че Украйна има остра нужда от въоръжение. Той обаче не конкретизира дали ЕС ще поиска трите държави да отстъпят самолетите си, като заяви, че въпросите за военната помощ се обсъждат в момента на извънредна среща на министрите на отбраната на страните от съюза.

Страните със съветски самолети са Полша, Словакия и България. Става дума за многоцелевите Миг-29, като в случая с България се посочват за прехвърляне и Су-25, който са щурмови самолети предимно за удари по наземни цели, включително бронирана техника.

Ако схемата предвижда предаване на всички български МиГ-29 и Су-25, това означава, че сигурността на българското небе ще бъде поета от съюзниците в НАТО. Поради факта, че се забавя доставката на новите F-16 – вероятно за 2025 г., този период на делегирана отбрана на ключов сектор ще продължи години наред.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.