Украинската делегация е пристигнала за преговори с Русия

Делегация от Украйна пристигна на мястото на преговорите с Русия в Гомелска област, Беларус, съобщава РИА Новости. Пристигнали са два хеликоптера с представители на Киев в тях.

От кабинета на украинския президент съобщиха, че делегацията включва министърът на отбраната Олексий Резников; Давид Арахамия – ръководител на фракцията “Слуга на народа”; Николай Точицки – заместник-министър на външните работи; Михаил Подоляк – съветник на началника на президентската канцелария; Рустем Умеров, член на Върховната рада; Андрий Костин, първи заместник-ръководител на украинската делегация в Тристранната контактна група.

От офиса на Зеленски заявиха, че основният въпрос на преговорите е незабавното прекратяване на огъня и изтеглянето на руските войски от Украйна.

Страните се споразумяха за срещата предишния ден. Руската делегация пристигна в Беларус и заяви, че е готова да изчака представителите на Киев до 15:00 ч., но украинските власти казаха, че са разбрали за споразумението няколко минути преди крайния срок.

В отделно изявление украинският президент Владимир Зеленски призова руските войски да изоставят техниката си и да напуснат бойното поле, за да спасят живота си, като заяви, че повече от 4500 руски войници вече са загубили живота си.

Той също така призова Европейския съюз да предостави на Украйна “незабавно” членство чрез специална процедура.

Преговорите се провеждат в момент, когато украинските сили оказват ожесточена съпротива на руската офанзива, ден след като президентът Владимир Путин нареди на своите началници на отбраната да приведат ядрените сили на страната в състояние на повишена готовност.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че не вярва особено преговорите да доведат до резултат.

Darik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.