Бракониерите убили зубъра с копие, преди това 15 кучета поставили животното в ступор

Бракониери убили зубъра с копие, като преди това 15 агресивни кучета от породите Дого Аржентино, Кангал и Питбул, постали в ступор животното.

Подробности за касапницата разказаха на пресконференция окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на ОД на МВР в Разград старши комисар Константин Костов.

И още: бракониерският лов е станал събота, в територията на Държавното ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“, в землището на село Черковна. Бракониерите са били трима – от Дянково. Единият от тях дългогодишен служител на резервата „Воден“. Тъкмо той пробол с копие ужасения женски зубър, след като преди това специално обучените кучета го парализирали от страх. Копието било направено специално за подобни случаи: от много здраво дърво с монтирано на върха двустранно заточено метално острие /като кама/. „Представяте ли какъв здрав човек е държал копието, щом е успял да пробие кожата и вътрешностите на зубъра?“, попита риторично окръжният прокурор.

След убийството, трупът е пренесен на друго, по-закътано място и там е разфасован. Вчера служители на „Воден“, които подали сигнала, открили остатъци от него – копита, рога, череп…

По време на разследването в домовете на бракониерите: съответно на 36, 31 и 27 години, били открити 65 пресни суджука и месо във фризерите, за които се предполага, че са от убития зубър. Открити са и окървавени дрехи и раници. Мъжете са задържани от днес по обяд за 24 часа. Двама от тях имат криминални прояви – увреждане, кражби и незаконна сеч. По случая е разпитан и очевидец.

Днес от три адреса са отведени 15-те кучета, участвали в лова, съобщи старши комисар Константин Костов. Кучетата, много агресивни, вече са настанени в приюта в Разград. При извеждането им от адресите са помагали ветеринари и стопаните им. Любопитна подробност е, че част от животните не са на заловените бракониери, а те са ги ползвали „под наем“ от други.

В тази връзка прокурор Тодоров припомни, че на пресконференция преди почти две години, той и инж. Кирил Колев – директор на „Воден“, съобщиха, че знаят зя няколко бракониерски групи в  Разградска област. „Явно не са се вслушали в предупреждението ни,“ заключи окръжният прокурор. Според него предвидените в закона наказания за подобна жестокост са малки. Той силно се надява следващият парламент да преразгледа тази част от  НК. В случая, разследването е за бракониерски лов и проявена жестокост към гръбначно животно.

България е една от малкото страни в Европа, където се отглеждат зубри. Във „Воден“ първите животни са преселени от Полша преди около 40 години, а по нашите географски ширини популацията им е изключително добра.

/e-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “Бракониерите убили зубъра с копие, преди това 15 кучета поставили животното в ступор”

  1. Za takiva neshta nishto ne pravat na nikoy te ili sa milyoneri ili imat priyateli milyoneri te sa pederazi toz darjava si ee taka

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.