Борисов: Магазините сутрин само за възрастни, в градовете да се проверява кой къде отива

включиха и Армията в битката срещу COVID-19, тренира изграждане на полева болница

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов са на посещение в цеха на “Интендантско обслужване” в Калофер.

По време на инспекцията в цеха, където се шият защитни облекла, премиерът заяви, че е издадена заповед за спиране на износа на лекарства.

“Блокираме износа на аналигна, хинина и тези лекарства, които ги дават, че са подходящи. Въвеждаме си фармацевтичната ни индустрия да ги произвежда”, подчерта Борисов.

“Разпоредил съм на здравния министър и на вътрешния министър да минават полицаите по паркове и градини, да предупреждават и да прибират хората. Друга мярка, която обмисляме, е да направим магазините сутрин да работят от 5 до 8 само за възрастни хора. Тогава да излизат и да се прибират. На областно ниво в големите градове да се проверяват хората – кой отива на работа, кой до магазина. Заповедта се готви.”, каза още министър-председателят.

Първите 2000 бройки защитни облекла вече се произвеждат от „Интендантско обслужване“ и до края на следващата седмица ще бъдат доставени. На ден се шият по над 200 броя, а в производствения процес участват 100 служители при стриктно спазване на дистанция помежду им и дезинфекция на работните помещения.

В края на инспекцията заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов докладва на министър-председателя Бойко Борисов за хода на провеждането на разпоредената от премиера тренировка по разгръщане на полева болница в спортна зала „Арена Армеец“ в София. В тренировката участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Тренировката се ръководи от Националния оперативен щаб. Към настоящия момент се провежда първият етап, който ще продължи до края на деня – първоначално разполагане на полева болница в спортна зала. Вторият етап от тренировката ще е – окончателно оборудване на болницата с необходимото медицинско оборудване и материали. Третият етап ще бъде – готовност за функциониране. Създадена е организация тренировката да се проведе и в други областни градове със спортни зали. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов информира, че в държавния резерв и Министерството на отбраната са на разположение до 15 000 легла.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.