Бетина Жотева е новият председател на Съвета за електронни медии

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Бетина Жотева за свой председател. Решението тя да оглави медийния регулатор е взето с три гласа, включително собствения ѝ.

“За” са гласували сегашният председател на СЕМ София Владимирова, Галина Георгиева и самата Бетина Жотева. Другите двама членове на медийния регулатор – Ивелина Димитрова и Розита Еленова, са гласували “въздържал се”.

Бетина Жотева встъпва като председател на СЕМ утре (9 май), когато изтича и мандатът на София Владимирова. Председателят на медийния регулатор се избира за срок от една година.

Бетина Жотева бе назначена за член на СЕМ през 2015 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев. Дотогава тя бе говорител на Министерството на външните работи, а преди това работеше в администрациите на няколко правителства – през 2014 г. е част от политическия кабинет на служебния вицепремиер Екатерина Захариева, била е директор на Дирекция “Връзки с обществеността и протокол” на Министерството на финансите по времето на Симеон Дянков, а преди това на същата дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката в служебното правителство през 2013 г.

Бетина Жотева е с дългогодишен опит в областта на медиите и връзките с обществеността. Професионалното си развитие започва през 1990 г. в БНТ като водещ на новини и редактор, в периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. “Труд” и директор на бюрото на вестника в Брюксел. От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. е първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел.

Новият председател на СЕМ има бакалавърска степен от Държавния университет в Будапеща, Унгария, и магистърска степен от Софийския университет “Св. Климент Охридски” по философия и философски науки. Владее четири езика – английски, руски, френски и испански.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.