Безплатен концерт и филм за Димитър Ненов на 22 март

Документален филм за именития ни съгражданин Димитър Ненов и безплатен концерт от негови авторски и любими творби ще имат възможност да видят и чуят следващия петък, 22 март, любителите на музиката от Разград.

Събитието е част от проект на Sofia Art Institute, осъществен с финансиране от Фонд „Култура“. Проектът предвижда кино-концерти в пет български града – Видин, Разград, Шумен, Балчик и Перник, като в столицата на Лудогорието партньор е Община Разград.

Събитието ще започне в следобедните часове с творческа работилници за деца от Центровете за настаняване от семеен тип на тема „Как се прави музика“. По завладяващ начин пианистката Венета Нейнска ще разкаже на децата от вдъхновяващи истории за най-известни български и световни композитори, а децата ще могат сами да правят музика на различни ударни инструменти и ще създадат своя собствена мелодия. Целта е те да усетят притегателната силата на музиката, както и да знаят, че изкуството е достъпно и възможно средство за изразяване и за развитие в бъдеще.

В 17.30 ч. в зала „Филхармония“ ще бъде представен документалният филм „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“. Той е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и на Венета Нейнска, и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева с подкрепата на Националния фонд „Култура“. Филмът разказва за един ярък изпълнител, талантлив композитор, практикуващ архитект и важна фигура в българския обществен живот от първата половина на 20 век. В него звучи и единственият достигнал до нас запис в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското национално радио. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки от личния му архив, съхранявани в Научния архив на Българската академия на науките. Музикално-документалният филм е осъществен по повод 120-годишнината от рождението на Димитър Ненов.

След прожекцията започва концерт на пианистката Венета Нейнска на творби на Димитър Ненов и любими негови произведения от Ференц Лист и Фредерик Шопен. В зала „Филхармония“ ще прозвучат миниатюрите на Димитър Ненов в пълната им версия, към която пианистът често е прибягвал, добавяйки по едно или две произведения към общоприетия брой от пет пиеси. Ранната „Медитация“ ще прозвучи сред музика от Ференц Лист, част от постоянния репертоар на Ненов – Утешение и концертен етюд “Un Sospiro”. Освен сходните тоналности и преобладаващата употреба на черните клавиши, тези произведения силно напомнят деликатната, но богата звучност на арфата и са категоричен пример за преливащите влияния в творчеството на Ненов като композитор и пианист. Програмата ще завърши с две от най-емблематичните произведения на Ненов, с които е впечатлявал публиката на своите концерти – Тема с вариации и Токата.

Венета Нейнска завършва своето музикално образование в Южнокалифорнийския университет и в Училището за музика и театър „Гилдхол“, Лондон. В допълнение на активната ѝ дейност като преподавател и артистичен директор на редица фестивали, тя е солирала на Филхармония Острава, Филхармоничния оркестър на Лодз, както и на редица български оркестри, а сред множеството ѝ награди от международни конкурси е Първа награда в конкурса „Бетовен Храдец“ в Чехия. Според авторитетния музикален критик Стивън Причард, който публикува рецензия за Венета Нейнска в The Observer, могъществото в нейното свирене е завладяващо.

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.