Балкански пее и танцува

За пръв път след 15-годишшно прекъсване мало и голямо се събра в центъра на селото, за да възкреси събора на Балкански.

„Идеята възникна спонтанно само преди няколко дни и бе горещо подкрепена от настоятелството на читалище „Просвета“, разказа пред множеството кметският наместник Десислав Досев. И допълни, че вече има уверението на местната общност догодина съборът да събере в най-близката до Димитровден събота не само останалите в селото, но и пръснатите у нас и в чужбина балканци.

Гости на празника бяха зам.-кметът и изпълняващ длъжността кмет на община Разград Добрин Добрев и шефът на Регионален център „Читалища“ Даниела Петрова. Официалната част  включваше поднасяне на венец в знак на признателност за стореното от дедите за селото и връчване на грамота за заслуги на бай Иван Митев, събрал и описал в няколко книжки родовете в Балкански.

Специален поздрав за всички пред читалището поднесоха с изпълнения на автентични народни песни бабите на Балкански, 10-годишната Микаела от Опака, но с корени в Балкански. А за доброто настроение на всички се грижиха Фолклорен ансамбъл „Цар Калоян“ и Формация „ММ“ от Русе.

На площада се появиха расови коне, впрегнати в писана каручка и файтон, на които можеше да се повози всеки желаещ. Празникът продължи с почерпка от кметството, раздумка сред познати и роднини, кръшни хора и обещания догодина да са пак тук, но и с пожелание да бъдат повече. Защото няма по-хубаво от това, да бъдем заедно на празник.

Още снимки може да видите ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 16

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.