Атанас Атанасов заподозря българските служби, че “пързалят” премиера и правителството

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов заподозря българските служби, че се опитват да “пързалят” премиера и правителството заради войната в Украйна.

Пред БНТ той разказа, че на закрито заседание на Народното събрание малко преди Русия да атакува Украйна, представители на службите са обявили, че не очакват да се стигне до война.

“За два месеца имаше две закрити заседания на парламента. На едното бяха изслушвани премиерът и шефове на служби, а на другото – вече бившият министър на отбраната Стефан Янев и шефове на служби. На първото заседание от българското разузнаване казаха, че война няма да има. Или са неспособни да събират информация, или имат такава и заблуждават Народното събрание. Аз ще работя да се изясни този въпрос”, каза Атанасов, като добави, че управляващите са млади хора, без политически опит, и това го карало да мисли, че службите ги “пързалят” и това трябва да се прекрати.

Депутатът от “Демократична България” подкрепи решението на правителството да изгони двама руски дипломати заради шпионаж. Според него подобно действие трябва да се предприеме и срещу посланика Елеонора Митрофанова. По думите му не може посланик на която и да е държава “да нарича българските институции натовски подлоги”.

Няколко дни след началото на войната посолството на Русия в София използва израза “евроатлантически подлоги”, описвайки спирането на руски сайтове в България. Самата Митрофанова пък сравни действията на Русия в Украйна с тези по време на руско-турската освободителна война.

Атанасов каза още, че в случая с отзоваването на руските дипломати контраразузнаването си е свършило работата, но настоя разследването да продължи и да се установи кой институции дават информация. Според него българският генерал, който е обвинен, че е помагал на руснаците в шпионажа, едва ли сам е успявал да събере информацията, защото от 7 години не бил на служба.

“По времето на Бойко Борисов българските служби бяха приспани, за да не виждат корупционните схеми, но това накрая даде други отражения”, допълни депутатът от “Демократична България”.

Той добави, че е виждал копие на газовата карта на България, където в документацията било записано, че правителството на Борисов е поело ангажимент към Русия “да не толерира алтернативни газопроводи на “Газпром”. По думите му това забавило изграждането на газовата връзка с Гърция.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.