Антоанета ЦОНЕВА: Уйдурмата в Разград е без ясна програмна цел и няма да издържи

ТЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА „ДА, БЪЛГАРИЯ“ ХРИСТО ИВАНОВ И МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИЕТО АТАНАС СЛАВОВ СА НА СЕМИНАР СТОЛИЦАТА НА ЛУДОГОРИЕТО С ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТОВЕ НА ПАРТИЯТА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА, НА КОЙТО ДИСКУТИРАТ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД МЕСТНАТА ВЛАСТ

„Не случайно се събираме в Разград, защото искаме да отбележим силния резултат, който направи тук демократичната общност, независимо от това, че на втори тур не успяхме да постигнем формула, която да излъчи нашия кандидат за кмет на общината. Това беше една силна кампания и сме тук да благодарим на хората“, каза пред журналисти днес председателят на „Да, България“ Христо Иванов.

„Тук сме, за да можем да си помагаме и да надградим този капитал, който направихме на местните избори с нашите общински кметове, кметове на кметства и общински съветници. Ще обменяме знания и опит действително да направим за местните общности онова, което обещахме в предизборната кампания“, допълни народният представител от Разград Антоанета Цонева.

Христо Иванов и Антоанета Цонева, заедно с министъра на правосъдието Атанас Славов, народните представители от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова участват в семинар с общинските съветници и кметове, излъчени от демократичната общност от цялата страна на тема „Предизвикателствата пред местната власт“. По време на дискусиите ще бъдат обсъдени теми, свързани с върховенството на правото, конфликта на интереси, органите на местното самоуправление и администрация, перспективите в бюджета и други законодателни инициативи, които имат отношение към местната власт. Ще бъде направен и анализ на политическата ситуация.

В отговор на журналистически въпрос Антоанета Цонева формулира случилото са местните избори в Разград така: „Имаме най-голямата група съветници – девет – в Общинския съвет в Разград. Но между първия и втория тур ръцете тук си стиснаха за подкрепяне на кандидата на БСП ГЕРБ и ДПС. Така на практика ние на втория тур се бихме отново сами. Вдигнахме резултата с 56%, но това не беше достатъчно да спечелим кметското място. Тази уйдурма, както нарекохме станалото между двата тура, на практика избра и председателя на Общинския съвет.

Антоанета Цонева начерта и бъдещето на работата на съветниците от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Разград: „На семинара сега с колегите ще обсъдим възможните различни подходи за действие на местно ниво. Ще бъдем изключително последователни по отношение на заявените от нас приоритети и в Общинския съвет в Разград тези приоритети ще бъдат преследвани и отстоявани. Оставаме в управлението и се надяваме уйдурмата, която се случи на практика без ясна програмна цел от това коалиционно взаимодействие на местно ниво, да не може да се представи по подходящия начин и да даде възможност за бързо развитие. Защото нашата основно послание на изборите беше, че развитието на Разград да бъде качено на висока скорост. Разград заслужава тази възможност и перспектива. Няма да отстъпим от нашите виждания за това как да се развиват приоритетните и по какъв начин трябва да бъдат защитавани интересите на местната общност“, каза тя.

Христо Иванов коментира и очакваните конституционни промени: „Вчера имахме разговор с председателя на Народното събрание, в който си поставихме за цел следващото четене на конституционния проект да бъде на 8 декември, заяви председателят на “Да, България”. Той е обнадежден, че промените в Конституцията са на път да се случат.
Правосъдният министър Атанас Славов потвърди думите на Христо Иванов, че следващите месеци ще са решаващи за конституционните промени. Той обясни, че през двата месеца, в които парламентът не работеше, разговорите с останалите политически сили, с представителите на съдебната власт и с гражданското общество не са спирали.
“Целта ни е да имаме една консолидирана версия, която да предложим в началото на декември и тя да получи по-широка подкрепа. Да няма отстъпление от основните идеи, които досега бяха обявени, но все пак да сме в рамките на широкия консенсус, защото като става дума за Конституция, не е въпроса на мнозинства. Въпросът е всички да се чувстват включени в процеса и накрая резултатът да е новият обществен договор, към който се стремим”, заяви Славов.
Чрез онлайн включване участие в семинара взе и кметът на София Васил Терзиев. Той поздрави общинските съветници и районните кметове на “Да, България” и им пожела успех в предстоящата работа.

/e-Razgrad/

Hits: 45

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.