Антоанета Цонева: Ако мобилен оператор повишава цената, всеки трябва да може да прекрати договора си без неустойки

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки. Това предвижда законопроектът за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, чийто вносител е парламентарната група на “Продължаваме Промяната – Демократична България”, съобщиха от пресцентъра на коалицията.

Законопроектът беше внесен в Народното събрание с мотивите да доведе до стабилност на договорите с мобилните оператори, конкуренция между операторите и свобода за потребителите да изберат конкретен оператор.

“С този законопроект слагаме начало на борбата срещу монопола и възможност гражданите да защитят правата си”, заяви народният представител от ПП-ДБ Антоанета Цонева. И добави, че ако регулаторите в лицето на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите бяха на мястото си и активно работеха, както подобни комисии в други страни, потребителите щяха да бъдат защитени от нелоялни търговски практики.

“Освен възможността гражданите едностранно да могат да прекратяват договорите си без неустойки при индексации, законопроектът ще повиши конкуренцията чрез използването на така наречените виртуални оператори. Това е оператор, който не притежава своя собствена мрежа, а ползва мрежата на свои конкуренти срещу заплащане. Такива има при съседите ни, и не само в Гърция и Турция, но и в Косово, Черна гора и Северна Македония”, допълни още тя.

/e-Razgrad/

Hits: 38

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.