Ангелов: Да се избягва пътуване до областите Благоевград и Търговище

Да се избягват пътувания до областите Благоевград и Търговище. Това призова здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг за ситуацията с коронавируса у нас.

В двете области има заболеваемост над 120 човека на 100 000.

Още когато започна тази епидемия казахме, че обществото и държавите по света ще спечелим битката с разум, интелект и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме у нас в последната седмица показват тенденция на покачване на заболелите, отбеляза още той.

Той посочи, че все пак има и хубава тенденция. “Бихме могли да кажем, че все още здравната система разполага с достатъчен капацитет с легла на национално ниво. По области обаче чувстваме затруднения и те се дължат на няколко неща – първо, българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките. Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи за всички – най-важното е носене на маски на закрито, проветряване на помещенията редовно, спазване на дистанция не по-малко от 1,5 м и дисциплина”, добави Ангелов.

Имаме 19% заетост на леглата на пациентите с коронавирус, които не се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация; 6% заетост за лицата с дихателна реанимация

Имаме 1380 хоспитализирани с коронавирус, броят легла на национално ниво са 7307, съобщи Ангелов.

Тъй като в София броят на заразени е най-голям, в сряда е взето решение да се увеличи броят на леглата в Александровска болница и в “Пирогов”. От здравното министерство нямат опасения, че частните болници няма да се включат в лечението на COVID-19.

25 медицински служители са с коронавирус за последното денонощие. 1440 са случаите на медици с COVID-19 от началото на пандемията, 1030 са излекувани, а са 16 починали.

Здравният министър припомни, че РЗИ, полицията и всички отговорни институции ще завишат контрола по спазването на противоепидемичните мерки.

„Епидемичната ситуацията в Европа за 14-дневен период, въпреки сериозният ръст в България, показва, че ние продължаваме да не сменяме мястото си. Към този момент сме на 22-ро място от 30 страни. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици”, заяви доц. Ангел Кунчев.

По негово мнение не се очертават промени относно възрастовата структура на хората, които дават положителен резултат. Броят на положителните случаи пък не водил до голямо увеличаване при смъртните, които също се увеличават, но с доста по-малки темпове.

Той добави, че има и увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население. Кунчев обясни, че ЕС има изискване за определен брой тестове и само тогава приема резултатите представителни. България се намира категорично над този брой, добави здравният инспектор.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.