Американски изтребители нанасят удари по свързани с Иран обекти в Сирия

Американски изтребители нанесоха въздушни удари рано в петък (27 октомври) на две локации в източна Сирия, свързани с Корпуса на гвардейците на иранската революция (КГИР), съобщи Пентагонът.

Ударите са отговорът на САЩ за множеството атаки с дронове и ракети срещу американски бази и персонал в региона, които започнаха в началото на миналата седмица.

Според високопоставен военен служител на САЩ, прецизните удари са били извършени близо до Букамал от два изтребителя F-16 и са поразили зони за съхранение на оръжия и боеприпаси, които са били свързани с КГИР, предаде “Асошиейтен прес”. Служителят е казал, че в базата е имало обединени от Иран милиция и персонал на КГИР и няма цивилни. САЩ все още нямат информация за жертви или оценка на щетите. Официалният представител не каза колко боеприпаси са изстреляни от F-16.

САЩ искат да ударят подкрепяните от Иран групи, за които се подозира, че са насочени към САЩ, възможно най-силно, за да възпрат бъдеща агресия, вероятно подхранвана от войната на Израел срещу “Хамас”. Ударите на САЩ се интерпретират като изява на решимостта на администрацията на Байдън да поддържа деликатен баланс, което изикзва тактически подход за избягване на подпалването на региона и провокирането на по-широк конфликт.

Високопоставен служител на отбраната е казал, че местата са избрани, защото КГИР съхранява там видовете боеприпаси, използвани при ударите срещу бази и войски на САЩ. Двамата служители информирали репортерите след ударите при условие за анонимност, за да предоставят подробности за мисията, които все още не са оповестени публично.

Dnevnik.bg

Hits: 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.