„Агротайм Техник“ представи нова аржентинска технология за сеитба

No-Till пести разходи и облагородява почвата

Исперихската фирма „Агротайм Техник“ представи днес пред земеделци от Разградско принципите на работа с No-Till технологията и ползите от нея за земеделието. Събитието уважи и посланикът на Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасоф.

Управителят на „Агротайм Техник“ Лазар Лазов обяви, че фирмата е ексклузивен дилър на сеялката на аржентинския производител „Agrometal“ за България от 2020 г. „Agrometal“ е една от водещите марки на пазара със 70-годишна история в производството на сеялки. По думите на Лазов, над 70 процента от земеделските земи в Аржентина се обработват по No-Till технологията. “Тя е е пътят към по-доброто – по-различен, но и най-органичен и естествен начин на земеделие, при който едновременно с пестенето на  разходи от гориво и работна ръка, се опазва околната среда, укрепва се естествената флора и фауна, почвата се облагородява, а тя се отплаща като задържа влагата и храни посевите по-обилно”, каза Лазар Лазов.

Негово Превъзходителство посланик Алфредо Нестор Атанасоф, чийто дядо е имигрант от България, започна с „Добро утро“ на български език и след това поздрави организаторите за добрата инициатива, която представя аржентинската технология тук. По думите му, в Аржентина методът на директна сеитба е доста развит, а страната е голям производител на No-Till техника. В Аржентина  65 фирми /по-голямата част семейни/ произвеждат годишно близо 3000 такива машини. Най-големите фирми са с около 400 служители и са съсредоточени в провинциите Санта Фе, Кордоба и Буенос Айрес, а според данните на статистиката за миналата година стойността на производството на такъв тип машини е 171 млн. долара. “Това е технология, която е разпространена по света, има много ползи както за производителите, така и в много други аспекти”, разказа посланикът.

Технологията  No-Till пред земеделците в заседателната зала на хотел „Централ“ представи аржентинския специалист инж. Едгард Рамирез, който бе за втори път в Разград. Той сподели и личен опит от прилагането на иновативната технология в семейната му ферма и увери, че тя осигурява както икономически, така и социален ефект и оказва положително въздействие върху опазването на околната среда.

След теоретичната част на семинара, участниците в него имаха възможност да видят възможностите на No-Till сеялката на аржентинския производител в опитното поле на „Агротайм“.

/e-Razgrad/

Hits: 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.