Щастлива развръзка: Каква е съдбата на бебето, родено под отломките в Сирия

Едва поела първите си глътки въздух, образът на Афраа обиколи света и се превърна в символ на страданието, причинено от смъртоносното земетресение от 6 февруари.

Малкото момиченце се роди под развалините на срутена сграда в Сирия и осиротя веднага след това. Когато бе спасена, тя още беше свързана с пъпната си връв за своята майка, която не оцеля. Сега бебето носи нейното име.

Съдбата на момиченцето трогна целия свят и хиляди хора пожелаха да осиновят новороденото. Днес то има дом и ще расте при свои близки роднини. След ДНК тест сирийските власти са разрешили Афраа да бъде осиновена от вуйна си и вуйчо си.

„Сега тя е едно от моите деца“, разказа нейният вуйчо по майчина линия Халил ал-Савади пред агенция Асошиейтед прес. „Няма да правя разлика между нея и моите деца“, обеща той.

Видеозапис от спасяването на Афраа малко след труса обиколи социалните мрежи. Драматичните кадри показваха мъж, който излиза от отломките, докато носи малкото бебешко телце, покрито с прах. Съобщава се, че бебето е престояло под рухналата сграда повече от 10 часа. По думите на лекарите, когато новороденото е откарано при тях, то е било в много тежко състояние, с множество наранявания и рани по цялото тяло.

Сградата, в която живеело семейството му, рухва при земетресението с магнитуд 7,8 в Джиндайрис, град, контролиран от опозицията в провинция Идлиб. Майката започнала да ражда скоро след бедствието. Сред жертвите са бащата на Афраа, както четиримата й братя и сестри.

“Това момиченце означава толкова много за нас, защото от семейството й не ни остана никой освен това бебе“, сподели чичото пред агенция Ройтерс.  „Тя ще бъде спомен за мен, за сестра ми и за всички наши роднини, които загинаха.“

Халил ал-Савади е присъствал на спасителната операция, когато бебето е извадено. Заради вълната от желаещи да я осиновят, вуйчото се притеснявал, че някой може да отвлече Афраа по време на двете седмици, които прекарва в болницата.

Новото семейство на момиченцето няма дом, защото той също е разрушен при труса. Те са отседнали при свои братовчеди, въпреки това и за миг не се замислят дали да осиновят малката Афраа.

Dariknews.bg

Hits: 137

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.