Директорката на „Гранична полиция“: Наказанията у нас не плашат каналджиите

Присъдите за трафик на мигранти у нас са леки, в повечето случаи са глоби или условни присъди. Това прави “каналджиите” нагли, коментира пред БНТ главен комисар Росица Димитрова, директор на Главната дирекция „Гранична полиция“.

За миналата година имаме повече от 2800 досъдебни производства, свързани с “каналджийство” и незаконна миграция. Повече от 2100 са произнесените съдебни присъди. От тези присъди с ефективно лишаване от свобода са едва 159, всички останали са глоби или условно наказание, каза Димитрова.

Сред обвиняемите за “каналджийство” освен български са и турски граждани, сирийски, сръбски, украински, молдовски, румънски, руски. И още една богата палитра от граждани на държави на Европейския съюз, които идват в България с цел да извършват тази престъпна дейност. Те знаят за какво идват, те идват, за да го извършват, разказа директорът на „Гранична полиция“. По думите ѝ тези хора знаят, че могат да получат глоба или условно осъждане и това ги прави нагли. “Затова е крайно необходимо увеличение на наказанията за “каналджийство”, смята тя.

В днешния ден в Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Елхово, която отговаря за охраната на българо-турската граница, ще се доставят частите от обявена и изпълнена обществена поръчка за доставка на резервни части за високопроходими автомобили, съобщи директорът на „Гранична полиция“. Тя каза още, че пред Европейската комисия (ЕК) България е заявила конкретните си нужди за техническа помощ, свързана с охраната на границата. Става дума за ресурс на стойност 2 милиарда евро, уточни комисар Димитрова. Ние направихме много срещи, включително миналата седмица имаше видеоконференция с ЕК. Тази седмица при нас идва представител от ЕК. Изпратили сме информация и сме говорили мотивирано от какви технически средства имаме нужда, допълни тя.

Имаме нужда от продължаване на изграждане на видеонаблюдението на границата, на която не е изградено – в участъка от 110 километра между Малко Търново и Средец. Имаме нужда от високопроходими автомобили, автобуси и тежка техника, обясни комисар Димитрова.

Dariknews.bg

Hits: 191

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.