Читалище „Развитие“ влиза в годината на 150-я си рожден ден

Разградският храм на духовността ще бъде домакин на общоградските тържества за 24 май, а на 1 ноември ще бъде показано началото на театралното дело тук – на сцената ще са публични личности от града

Историческите справки доказват, че читалище „Развитие 1869“ и първата светска институция в Лудогорието. А всичко в културния живот на Разград в онези години е започвало от тук. С този факт председателят на читалищното настоятелство – художникът Красимир Харампиев и секретарят на читалището – журналистът Любомир Илиев, започнаха разказа си за това как храмът на българщината ще отбележи 150-годишния си юбилей. Всички те са съгласувани с общинската и областната администрация.

 Стартът ще бъде на Деня на Европа – 9 май, когато на съвместен концерт ще се представят хор „Железни струни и грациите от единствената в страната читалищна школа за класически балет и талантите от класовете по пиано, цигулка и класическа китара.

Върхът в пролетната част на юбилейната програма ще е в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Подаръкът за разградчани на 24 май от всички формации на читалището ще бъде празничният им общоградски концерт.

Представителството на групата художници, които пък празнуват своя 50-годишен юбилей, ще подредят своя изложба във фоайето на театралната зала на читалището /Стария театър/. Точно там – сред картините, ще бъде и официалната церемония за награждаването на заслужили дейци на образованието и културата.

Следва мъничко лятно затишие, което обаче ще бъде звучно нарушено от специално подготвен концерт на Разградската филхармония, хор „Железни струни“ и хор Славянско единство“ от Горна Оряховица – уникален за страната концерт за симфоничен оркестър и два хора. Събитието анонсира членът настоятелството на читалище „Развитие“ Стамен Матев с любопитна сметка – хор „Железни струни“ тази година става на 115 години, а хор „Славянско единство – на 125.

Следващата дата в празничния читалищен календар е 1 ноември. Тогава разградчаните на възраст ще си припомнят, а по-младите ще видят що е то художествена самодейност в най-чист вид. Идеята е да бъдат показани първите стъпки на театралното дело в Разград. Членове на читалищното настоятелство, секретарят и публични личности от Разград ще се превъплътят в различни персонажи и ще изпълнят пред публика етюд от най-популярната във втората половина на XIX век пиеса „Многострадална Геновева“. След тях на сцената ще се появят талантите от Младежката театрална формация „Импулс“ пиесата „Мнимият болен“ на основателя на читалището Димитър Хранов.

Във фоайето на театралната зала ще бъда подредена фотоизложба за миналото на Разград.

Финалът на празничната юбилейна година ще бъде Коледният концерт, с участието отново на всички формации към читалището.

Междувременно ще бъде издаден сборник с богат снимков материал за историята и богатата и пъстроцветна дейност на читалище „Развитие“ – мястото, където в Разград се раждат или прохождат театърът, библиотечното дело, киното, че и светското образование.

За юбилея ще бъдат изработени специални значки, рекламни транспаранти и специални костюми и декори за представленията.

Проектът за плакет с лика на Димитър Хранов

Специално внимание ще бъде отделено на спомоществователите на читалищната дейност.

За това ще бъде учредена специална награда – бронзов плакет с лика на Димитър Хранов. С нея ще бъдат отличавани те и най-ярките личности, отдали себе си и моженето си на читалището. Настоятелството вече подбира потенциалните бъдещи носители на престижното отличие.

А за да бъде допълнена и без това богатата читалищна история читалищните дейци отправят покана към всеки, който има у дома си вещ, снимка или нещо свързано с читалището, да го представи за попълване на фонда – за да ги видят и знаят и поколенията след нас.

Сайтът e-Razgrad.bg е медиен партньор в юбилейната 150-годишнина на читалище „Развитие 1969“. През годината последователно ще представим всички читалищни формации.

/e-Razgrad/ 

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.