Четирима са арестувани за камиона с 18 починали мигранти

18 човека загинаха от задушаване, скрити в тайници на изоставен камион край село Локорско. 34-ма души са пострадали и са настанени в няколко столични болници.

През цялата нощ са продължили огледите на мястото, където е намерен изоставеният камион с нелегалните мигранти. Те ще продължат и днес през целия ден.

Вчера малко след 14.00 часа е подаден сигнал на телефон 112 за открит камион, изоставен на черен път, пълен с мигранти. Те са бежанци от Афганистан на видима възраст между 15 и 25 години. Всички са били без документи. Мигрантите са влезли през границата ни с Турция. Прекарали са няколко дни в района на Ямбол, а след това са били натоварени в камион – в тайници под дървен материал. Вероятно шофьорите са разбрали, че има загинали и ранени, и са изоставили камиона. Вече е ясно, че сред загиналите има и дете, което е на около 6-7 години. Оцелелите мигранти са имали рани по ръцете и краката си. Те са ги получили в опит да се измъкнат от камиона и да избягат. Срещат случаен минувач и го молят за помощ – да подаде сигнал към органите на реда.

Към този момент има поне четирима арестувани. Единият от тях е задържан на около 5 км от изоставения камион, друг – в смоленско село, а трети – в столичния квартал „Надежда”. Четвъртият е собственик на камиона е задържан в Бургас. Направени са разпознавания. Оцелелите афганистанци са разпознали двама от задържаните. Единият е собственикът на камиона. По непотвърдена информация собственикът на камиона е подал сигнал, че превозното средство е откраднато малко преди да стане ясно, че е изоставено на черен път. По-късно през деня е извършен обиск на дома му, разпитан е и е задържан за 24 часа.

Камионът е с регистрация в Търговище, като се проверява дали не е откраднат или бракуван. Късно снощи в МВР-Бургас са били привикани водещи прокурори. Всички те обаче са отказали коментар. Очаква се по-късно днес да стане ясно дали мярката на собственика на камиона и на останалите задържани ще бъде удължена.

Cross.bg

Hits: 134

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.