Фон дер Лайен: Полша и България вече получават газ от своите съседи от ЕС

ЕРАТА НА РУСКИТЕ ИЗКОПАЕМИ ГОРИВА ВЪРВИ КЪМ СВОЯ КРАЙ, ПОСОЧИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕК

Спирането на руските доставки за някои страни на ЕС е поредната провокация от Кремъл. Но това не е изненада за нас, тъй като Русия се опитва да използва фосилните горива да се опита да ни изнудва. Това е нещо, за което ЕК се готви със страните членки и международните партньори. Нашият отговор ще бъде мигновен, координиран и обединен. Първо, ние ще се постараем да направим така, че решението на „Газпром“ да има възможно най-малко въздействие на потребителите. Полша и България ни информираха за ситуацията – и двете страни вече получават газ от своите съседи от ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на брифинг.

“Това показва солидарността сред ЕС, но и ефикасността от предишни инвестиции – интерконектори и друга газова инфраструктура. Ще се опитаме да осигурим достатъчно количества газ в хранилищата в средносрочен план. Имаме споразумение със САЩ, която да осигури допълнителни количества втечнен газ”, подчерта още председателят на ЕК.

Кремъл отново се провали в опита си да всее разделение сред страните членки на ЕС. Ерата на руските фосилни горива върви към своя край, посочи Фон дер Лайен.

По думите ѝ, плащането на руски газ в рубли не само е нарушение на санкциите, наложени на Русия, но и нарушение на съществуващите договори, освен ако не е упоменато в договорите. 97% от договорите са, че валутата на плащане е само в евро или долари, подчерта тя.

“Шестият пакет от санкции на ЕС ще дойде навреме, работим по него. Този ход на Русия всъщност представлява ход, с който те се самонараняват. Спирането на доставките рикошира върху приходите в икономиката на Русия. От месеци работим за намаляване на енергийната зависимост от Русия. Ще станем независими от руските изкопаеми горива категорично и завинаги”, заяви тя.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.