Фон дер Лайен: ЕК иска от „АстраЗенека“ да изпълни задълженията си за доставка

Европейската комисия поиска от фармацевтичната компания „Астра Зенека“ да изпълни задълженията си за доставка на ваксини в Европейския съюз при условията на прозрачност, заяви днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в ефира на германското радио „Дойчландфунк“, съобщи Ройтерс.

„Искаме от „Астра Зенека“, както и от другите компании, реализирането на обещаните доставки. Количеството дози, които трябва да бъдат доставени, е ясно посочено“ в договора с „Астра Зенека“, подчерта председателката на Европейската комисия и заяви, че този договор ще бъде направен обществено достояние.

Европейският съюз ще публикува днес договора си с „Астра Зенека“ за доставка на ваксини срещу коронавируса, заяви Урсула фон дер Лайен, предаде Франс прес.

„Искаме да го публикуваме днес, водим обсъждания с компанията кои части на договора следва да останат поверителни“ по съображения за конфиденциалност и след неговото публикуване, каза още Фон дер Лайен.

Реклама:

Европейският съюз се озова в спор с „Астра Зенека“, след като фармацевтичната компания заяви миналата седмица, че ще намали броя на доставките за ЕС през първото тримесечие заради производствени проблеми в завод в Белгия.

Това означава, че ЕС ще получи през този период 31 милиона дози, което е с 60 процента по-малко от договореното, заявиха представители на ЕС. Намаляването на доставките ще създаде затруднения за страните членки на ЕС, чиито кампании по ваксиниране на населението изостават в сравнение с тези в Израел, Великобритания и Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

Dnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *