Учени почерпиха вдъхновение от копринената буба за по-бърз и прост метод за производство на нановлакна

Нановлакната в последно време намират редица приложения, вариращи от превръзки за рани до въздушни филтри и високоякостни композитни материали. Учени от Китай са разработили по-бърз и по-прост метод за производство им, черпейки вдъхновение от копринената буба, пише “Нано летърс”.

Според авторите на изследването от университета на Съчуан съществуващите методи за производство на нановлакна като електропредене (електроспининг) са или сложни и бавни, или водят до образуване на некачествени нишки.

За сравнение – копринената буба произвежда бързо и лесно свои собствени висококачествени свръхтънки копринени влакна. За целта тя просто отделя лепкавата си слюнка върху дадена повърхност. След това копринената буба издърпва главата си назад, като изтегля слюнката в дълга нишка. Учените от Китай са успели да възпроизведат този процес в техника, наречена MAG предене (microadhesion-guided spinning).

Техниката включва притискането на набор от микроигли към парче дунапрен, напоено с разтвор на полиетиленов оксид, и изтеглянето им обратно. Когато се изтегля, всяка микроигла издърпва тънка нишка от полимера от гъбата. Нишките изсъхват бързо, след което могат да бъдат отрязани и използвани.

Чрез имитиране на различните начини, по които копринената буба движи главата си, когато произвежда своите копринени влакна, освен това е възможно да се създадат различни видове нановлакна чрез техниката на предене, разработена от китайските учени. Всъщност, изследователите са установили, че в зависимост от вида на необходимите нановлакна, наборът от микроигли не винаги е необходим.

БТА

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.