Тържествена сесия на Общинския съвет за Деня на Разград

Инициаторът и организационен създател на Капанския ансамбъл Петранка Дацкова-Луканчевска е новият носител на званието „Почетен гражданин на град Разград“.

Предложението на кмета Добрин Добрев бе одобрено с пълно мнозинство на заседанието на Общинския съвет днес, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

То започна с с изпълнение на химните на Република България и на Европейския съюз и ставане на крака от общинските съветници и гостите на заседанието. Сред тях бяха представители на румънския град побратим на Разград Кълъраш – четиричленна делегация, водена от Йонут Саву – директор „Публична администрация“ в Община Кълъраш, областният управител Владимир Димитров, бившия кмет на Разград Венелин Узунов.

Председателят на Общинския съвет Галина Георгиева произнесе тържествено слово по повод Деня на Разград, в което обяви, че тази година всички събития от културния календар на Разград през 2024 г. ще бъдат посветени и ще минат под мотото „Разград пътува през времето“. В речта си тя припомни значението на свободата – „първа необходимост във всяко общество, затова и освобождението на Разград е било чакано, желано и няма как да бъде забравено“. Галина Георгиева призова да бъде провокиран интересът на децата и на младите към събитията в миналото – „те ще обикват все повече своя град и своята история“. „Имаме всички дадености Разград да се превръща в красиво, уютно и модерно място, в което да се живее достойно и децата да се отглеждат спокойно. Нека ги използваме по най-добрия и разумен начин. Нека сме отговорни и да създаваме ежедневно със съзнанието, че нас няма да ни има един ден, но това, което сме дали на общността тук, то ще бъде важно и ценно за бъдещето“, още председателят на Общинския съвет.

Поздрав към разградчани отправи и Йонут Саву от Община Кълъраш. „Нашето сътрудничество, изградено върху основата на взаимно уважение и разбирателство, създаде наследство от приятелство, което надхвърля географските граници. Днес си подаваме ръце, за да споделим радостта и гордостта, които този повод носи в сърцата на всички в Разград. Нека този празник бъде символ на трайното приятелство между Кълъраш и Разград и нека нашите градове продължат да се развиват в хармония, споделяйки успехите си и подкрепяйки се в предизвикателствата, които предстоят“, каза Йонут Саву.

За празника на града бяха получени поздравителни адреси от президента Румен Радев, от областния управител Владимир Димитров, от кмета на Шумен проф. Христо Христов, от кмета на Попово д-р Людмил Веселинов и други.

Кметът Добрин Добрев представи докладната за удостояването на Петранка Дацкова Луканчевска със званието „Почетен гражданин на град Разград“ за изключителни постижения в областта на културата, които имат общонационално значение и цялостната й дейност в духовното развитие на град Разград. Предложението бе одобрено с 25 от 25 гласували съветници. Отличието ще бъде връчено днес на церемония от 18.00 ч. в залата на Общинския културен център.

В началото на заседанието на Общинския съвет по предложение на общинския съветник Калоян Монев с минута мълчание бе отдадена почит към починалия от тежко заболяване 18-годишен разградчанин Мартин Христов, чиято съдба обедини жителите на града в подкрепа на благотворителни кампании за лечението му.

/e-Razgrad/

Hits: 82

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.