Три язовира се сринаха в Бразилия: 200 изчезнали, много загинали и опасност от екологична катастрофа

200 души са в неизвестност след като три хвостохранилища, управлявани от минния гигант Vale, се сринаха в югоизточния бразилски щат Минас Жерайс, освобождавайки вълна от отпадъци.

Президентът Жаир Болсонаро ще посети района на бедствието в град Брумардиньо, край Бело Оризонте.

Градът, който е с население 39 хиляди души, е залят от кал и вода, има разрушени къщи и унищожени земеделски земи.

“Най-малко 50 души са загинали, но нямаме повече подробности, защото всичко се случва много бързо”, заяви Авимар де Мело, кмет на Брумадиньо. Бразилската национална телевизия показа кадри с оцелели, които бяха извадени на безопасно място чрез хеликоптер.

Заради червените минни отпадъци има опасност от възникване на екологична криза в района. Бразилското министерство на околната среда е създало кризисен щаб. Министърът на околната среда Рикардо Салеш е път към мястото на инцидента.

Хвостохранилището е собственост на голямата минна компания Vale, но оттам засега на посочват каква може да е причината за инцидента. Изпълнителният директор на компанията заяви, че в района е имало 300 работници и е известно местонахождението само на 100 от тях. Сред липсващите са 100 миньори, които са обядвали в административната зона, когато е била ударена от потока кал и вода.

“Нямам думи да опиша страданието си, огромната ми тъга, разочарованието ми от това, което току-що се случи. Това е отвъд всичко, което можете да си представите”, заяви главният изпълнителен директор на Vale Фабио Шварцман.

“Това ново бедствие с язовир, този път в Брумадиньо, е тъжното последствие от урока, който не са научили бразилските държавни и минни компании”, заяви директорът на местното подразделение на “Грийнпийс” Нило Д’Авила и добави: “Случаи като този не са злополуки, а престъпления, свързани с околната среда, които трябва да бъдат разследвани, наказвани и поправяни”.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.