Тази седмица – консултации за състав на Районна избирателна комисия

До 5 февруари при областните управители трябва да се проведат консултации за съставите на Районните избирателни комисии (РИК). 

Те ще са с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент. Решението е на Централната избирателна комисия.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 44-то Народно събрание. В случаите, когато при консултациите не е постигнато съгласие за състава на РИК, областният управител изпраща на ЦИК не по-късно от 7 февруари  2021  г. включително (не по-късно от 55 дни преди изборния ден) предложенията за състава на РИК.

Когато при консултациите за състава на РИК е постигнато съгласие, ЦИК назначава РИК по предложението на областния управител. Когато при консултациите за състава на РИК не е постигнато съгласие, ЦИК назначава РИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите. Районната избирателна комисия се състои от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.