Турски учени разработили спрей за нос, който убива коронавируса за минута

Турски учени твърдят, че са разработили спрей за нос, който убива коронавируса за минута. Според екипа, разработил спрея, разтворът предотвратява възпроизводството на бактерии и вируси, съобщава турският вестник „Дейли сабах”.

Д-р Ахмет Юмит Сабанджъ, един от учените, работили по разработката, посочва, че при изследванията, проведени от екипа, било установено, че разтворът убива вируса в устата и носа и така се спира навлизането му в клетките. По думите му, ако разтворът може да предотврати заразяване, той може да е добро средство за защита.

Проф. д-р Шехиме Гюлсюн Темел, друг от екипа учени, изтъква, че с изследванията било доказано, че разтворът убива вируса за минута и не уврежда епителните клетки на мукозните мембрани, а дори има лечебен ефект върху тези клетки.

Учените са работили върху създаването на разтвор с антивирусни свойства преди началото на пандемията, но след избухването ѝ са се фокусирали специално върху разработването на продукт, който да унищожава коронавируса SARS-CoV-2.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.