Съдът пусна под домашен арест мъж, обвинен в изнасилване на малолетна

Окръжен съд-Разград уважи искането за изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леката „домашен арест“ на 31-годишния Кристиян П.

Срещу него се води разследване по досъдебно производство по описа на РУ на МВР – Разград по обвинение за изнасилване на малолетна, съобщиха от пресслужбата на съда.

Той е обвинен в това, че в периода от април до края на септември 2021 г. в гръцкия град Патра и в Разград, в условията на продължавано престъпление, се е съвкупил с момиче, ненавършило 14 години, като я е принудил към това със сила и заплашване.

Защитата на Кристиян П. мотивира искането за изменение на мярката за неотклонение със здравословни проблеми и липсата на процесуално-следствени действия. Според адвоката му три месеца след задържането под стража, Кристиян не е бил разпитван. Той поиска от съда да изчака приключването на тази фаза в домашни условия, за да стабилизира здравословното си състояние.

От държавното обвинение се противопоставиха на искането. Посочиха, че няма нови обстоятелства, които да налагат изменение на мярката за неотклонение. Прокурорът подчерта, че се изчаква изготвянето на експертизи. Издадена е европейска заповед за разследване и предстои разпит на майката на пострадалата. Посочено бе още, че затворническата администрация и фелдшерът, са оказвали съдействие, когато е било необходимо.

След като изслуша представителя на Окръжна прокуратура, обвиняемия и защитата му, и се запозна с документите по делото, съдебният състав обяви молбата за основателна и я уважи.

Според съда обоснованото предположение, че Кристиян е извършител на престъплението, за което е обвинен, не е опровергано. Продължава да е налице опасност да се укрие. Повдигнатото му обвинение е за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

От друга страна, като се има предвид младата възраст на обвиняемия, вероятните проблеми от психично естество, задържането му, което трае вече близо 100 дни и това, че не е осъждан – „задържането под стража“ е прекалено строга мярка по отношение на конкретния обвиняем.

Към момента на задържането, Кристиян и пострадалата малолетна свидетелка, са живели на един адрес. Към настоящия момент момичето не живее вече там и следователно няма опасност да повлияе на свидетелката. На предходно заседание в Окръжен съд-Разград му е взета мярка за забрана за напускане пределите на страната.

Съдът прецени, че и по-леката мярка „домашен арест“, която да се изпълнява на адреса му чрез поставяне на електронна гривна, ще изпълни целите на мерките за процесуална принуда.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване/протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.

 

 

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.