Съдии на семинар за комуникация и екипна работа

Близо 120 съдии и съдебни служители участваха в двудневно зонално събрание по инициатива на Варненския апелативен съд, съобщиха от пресслужбата на институцията.

В обучението, посветено на комуникацията, етиката и екипната работа се включиха представители на окръжните и районните съдилища от целия апелативен район – в областите Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Добрич.
Апелативен съд – Варна има традиции в провеждането на зонални съвещания, но тези събития бяха поставени на пауза по обективни причини през последните две години. Именно заради принудителната физическа изолация, преминаването на общуването онлайн и последиците на епидемията върху професионалната комуникация, насочихме вниманието на работещите в съдебната система от апелативния регион към тези теми.
„Сякаш отвикнахме да контактуваме помежду си по традиционния начин. Опитахме да компенсираме дефицитите с достиженията на високите технологии. Каква е равносметката ни днес? Как общуваме вътре в екипите си и ефективно ли нашите институции разговарят с обществото: пряко, с помощта на медиите и чрез социалните мрежи” – с тези думи председателят на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян приветства участниците.
Пътищата към успешния „разговор” потърсихме заедно с двама авторитетни лектори в Националния институт на правосъдието: доц. д-р Александър Христов – експерт по публични комуникации и етика, Председател на Българското дружество за връзки с обществеността, университетски преподавател и Димитър Абрашев – журналист, съдебен репортер в БТА, водещ на предаването „Директно“ в България ОН ЕР.
„Високите очаквания на хората създават необходимост от по-интензивна комуникация на съда с обществото,” каза доц. Александър Христов. Защо не трябва да допускаме информационен вакуум, как да действаме при комуникационни кризи и как да използваме присъствието на институцията в интернет и социалните мрежи – той даде ценни указания в тази насока.
Разгорещени дискусии предизвикаха въпросите, които Димитър Абрашев отправи към магистратите и служителите. Журналистът обясни защо съдът трябва да „говори” разбираемо за всеки един човек – потребител на информация за работата на институцията. Ефикасен ли е Етичният кодекс на българските магистрати в новата реалност? Каква част от личния живот на съдиите и служителите може да бъде обществено достояние, включително чрез профилите им във Фейсбук и Инстаграм? Какви са ограниченията на поведението в социалните мрежи?
Всеки от присъстващите откри своите отговори. А чрез тях, ще опита да допринесе за публичния образ на съда и доверието в съдебната система.
Екипът на Апелативен съд – Варна благодари на Националния институт на правосъдието за подкрепата в организирането на събитието.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.