Студ днес и утре, ударно затопляне през другата седмица

Още от четвъртък нататък ще измерваме ниски отрицателни температури само сутрин

Тази сутрин не бе толкова студено, а сряда сутринта се очертава като последната сутрин, в която термометрите  могат да паднат до минус 10 градуса.

Това обяви на редовното си заседание Синоптичната комисия по Дарик радио. Около 23 – 25 февруари ще видим направо пролетни температури, чака ни ударно затопляне в началото на следващата седмица.

Дотогава, до края на тази седмица, температурите постепенно ще се повишават и дневните вече ще бъдат трайно над нулата почти навсякъде в страната, а на места и до 6, 8 градуса. В четвъртък вечерта и отчасти в петък се очакват слаби превалявания от сняг, а в неделя на изток и по Черноморието са възможни и превалявания от дъжд.

Не се очакват съществени валежи, а в тези дни от северозапад и север ще нахлува, за кратко, малко по-студен въздух. В тези периоди ще е облачно и ветровито.

Метеорологичните модели показват, че от понеделник 22 февруари до четвъртък 25 февруари дневните температури бързо ще се повишават и в сряда и четвъртък другата седмица на места ще видим температури между 18 и 20 градуса, не е изключено да бъдат измерени и температури до 22 градуса. Това въобще не е необичайно за този период на февруари. През годините сме имали много случаи на бързо затопляне в третата десетдневка на този зимен месец.

В следващите дни снегът навсякъде ще се стопи, най-късно по високите полета на Западна България и другата седмица ще е истинска пролет.

Според синоптичните модели, след това сериозно затопляне през другата седмица, в началото на март ни чака ново сериозно застудяване. Температурите могат отново да паднат далеч под нулата, ако навали и сняг и ще имаме още един типично зимен период в началото на следващия месец.

/e-Razgrad/

Снимка: Йорданка Бозаджиева

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.