Страните, които предприеха необичайни мерки срещу COVID-19

Къде хората са разделени по пол или още ходят на мач?

Всички държави по света се борят с разпространението на коронавируса, ала някой взимат по-необичайни мерки. Докато глобалните мерки влючват спазване на дистанция и излизане навън само, за да се посети хранителен магазин или аптека, то в Панама, Сърбия и Беларус имат малко по-различни рестрикции, а Швеция е една от най-коментираните държави, заради липсата си на такива.

 

Панама

Държавата от Централна Америка има около 1000 потвърдени случая на COVID-19. И подобно на всички останали страни, мерките за карантина са строги. Ала една идея по-различни – хората са разделени по полове. Така жените могат да излизат в един определен ден, а мъжете – в друг. Те имат право да прекарат само 2 часа навън и нито минута повече.

Никой няма право да излиза в събота.

“Тази абсолютна карантина няма нищо друго за цел, освен да спаси живота ви”, каза министърът по сигурността, Жуан Пино, на пресконференция.

 

Колумбия

В Колумбия хората получават позволение да излязат според последните числа на личната им карта. Например хората в Баранкабермеха с идентификационен номер, завършващ на 0, 7 или 4, могат да напуснат дома си в понеделник, докато тези с идентификационен номер, завършващ на 1, 8 или 5, могат да излязат навън във вторник.

Боливия също предлага подобен подход.

 

Сърбия

Съседката ни бързо се отказа от своята необичайна мярка. В Сърбия бе въведен “час за разхождане на кучета” от 20 до 21 часа вечерта. Ала недоволството от собствениците на кучета доведе до отмяна на това правило.

Ветеринарите в страната също заявиха, че промяната в навиците на кучетата може да доведат до повече проблеми за хората и да наруши хигиената в домовете им.

 

Беларус

Много хора повдигат многозначително вежди заради отношението на беларуският президент Александър Лукашенко към епидемията. Той със смях отхвърли предложенията, че страната му трябва да се опита да спре разпространението на коронавирус, тъй като не можел да види вируса да лети наоколо.

Пред журналистите, след игра на хокей на лед, Лукашенко заяви още, че публиката на стадиона е в безопасност, тъй като вътре е студено, като в хладилник, а това ще попречи на разпространението на вируса. За разлика от останалия свят, който се отказа от всякакви спортни събития, в Беларус те все още се провеждат и то с публика.

Лукашенко също твърди, че пиенето на водка и редовното ходене на сауна борят коронавируса.

 

Швеция

Въпреки че в Швеция има над 4000 случая, държавата приема леко нещата, като не налага сериозни мерки. Властите разчитат на отговорността на всички свои съграждани. От събота влиза в сила забрана за събиране на повече от 50 души на едно място, но училищата и детските градини ще останат отворени. Всеки е свободен да отиде на ресторант или на бар, за да изпие една бира.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.