Христо Иванов призова Борисов да свие “корупционната мазнинка”

Анализът на “Демократична България” показва, че държавата има “корупционна тлъстинка”, която може да свие в условията на увеличаваща се безработица и срив на производството заради епидемията на COVID-19.

Това мнение изрази пред Би Ти Ви съпредседателят на извънпарламентарното обединение Христо Иванов. Чрез този израз той препрати към заключението на премиера Бойко Борисов от преди дни, че бизнесът “мазнинка има”.

“Той говори за мазнинка, аз го разбирам – не сме богата държава, към ресурса трябва да подхождаме пестеливо, но искам да привлека вниманието му към корупционната тлъстинка. Да помислим дали “Хемус” ще струва 3 млрд. лв. – не казвам да се отказваме, но нашият анализ показва, че там има тлъстинка”, каза Иванов. Според него трябва да погледнем по нов начин и на изискващи голям финансов ресурс проекти като АЕЦ “Белене” и “Турски поток”.

Иванов постави въпроса и за функционирането на пазара на горива и попита дали и там няма “да стане като с Божков” (има се предвид бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков, за когото държавата едва в последните месеци установява, че с години е внасял в бюджета по-ниски такси за стотици милиони левове – бел. ред.)

“Списъкът на тези корупционни тлъстинки може да бъде продължен”, добави Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” похвали правителството за първите мерки срещу разпространението на коронавируса. “Управляващите се справиха добре с първата фаза, бяха въведени навременно адекватни мерки и трябва да им дадем позитивна политическа оценка”, каза той.

Едновременно с това призова да се направи всичко възможно Народното събрание и общинските съвети да възобновят работата си, за да осигурят прозрачност на взиманите решения, на разпределението на средствата, за да се запази доверието на гражданите.

Според Христо Иванов следва да бъде питан Конституционният съд дали положението в Конституцията, че депутатите трябва да присъстват на заседанията, допуска дистанционно провеждане и гласуване. Той изрази увереност, че конституционните съдии ще се произнесат бързо и “в смисъла който здравият разум изисква”, а именно – че важното е не физическото присъствие в пленарната зала, а участието, което е възможно и онлайн.

Dnevnik.bg

Hits: 0

3 Replies to “Христо Иванов призова Борисов да свие “корупционната мазнинка””

  1. Христи Иванов изведнъж стана много загрижен. Подозирам, че пак играе някакъв театър.

  2. И този се рекламира като нов политик иначе, а ги плещи като от байтошово време!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.