Срещи на ръководството на Община Разград с гостуващите на Панаира делегации

Започнаха срещите на ръководството на Община Разград с гостуващите за Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти чуждестранни делегации, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Първата за деня среща на зам.-кмета и изпълняващ функциите кмет на Община Разград Добрин Добрев, председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, заместник-кметовете Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Руска Вътева и секретаря на Община Разград Нели Добрева бе с официалната делегация от румънския град-побратим на Разград Кълъраш. Водачът на тричленната делегация – кметът на Кълъраш Мариус Григоре Дулче – благодари за поканата и възможността да стане част от традиционното за Разград събитие. Той допълни, че за него е било важно в първата година от мандата си да посети града-побратим от България и да се запознае с традициите и с развитието му в различни сфери на обществения живот. Дулче отправи покана за визита на ръководството на Община Разград за Дните на Кълъраш през септември. Ръководствата на двата града обсъдиха възможностите за подобряване както на културните, така и на икономическите и социалните връзки. Обединиха се и около идеята за взаимния си интерес от изграждане на мост Силистра-Кълъраш, който ще се отрази върху икономическите връзки между регионите от двете страни на Дунав. Обсъдиха и възможностите за публично-частно партньорство, които местните власти в България и Румъния прилагат. Като една от успешните реализации на подобно партньорство бе представен проектът „Лудогорец“, който започна с предоставяне на градския стадион с договор за публично-частно партньорство. Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев изтъкна и приноса на румънската футболна школа за успехите на десеткратния футболен шампион на България. „Имате с какво да се гордеете, а ние като ваши побратими също имаме повод за гордост заедно с вас“ – заяви кметът на Кълъраш. Ръководствата на двете общини си размениха протоколни подаръци със символите на градовете.

Зам.-кметът Добрин Добрев се срещна и с един от художествените състави, които участват във вечерните концерти от Панаира на киселото мляко. Той изрази своите и на разградчани прекрасни впечатления от атрактивното изпълнение на танцьорите от Ансамбъла за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от сръбската столица Белград и заяви, че Разград очаква с интерес и представянето им в следващите две вечери от Панаира. Ръководителят на фолклорната формация Александър Петрович благодари за поканата за участието в Панаира и от своя страна изрази желание да се повтори визитата на състава в Разград, както и при възможност да покани формация от Разград за участие в подобно събитие в Сърбия. Добрев и Петрович си размениха протоколно подаръци, а за всеки от 30-те танцьори имаше гърненце с кисело мляко – символ на Панаира.

В следобедните часове Доб ринДобрев ще се срещне и с другите чуждестранни състави – ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул и Професионалния артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.