Полицейска академия – епизод 21

ОД на МВР-Разград стартира за 21-ва поредна година Детска академия по безопасност.

Инициативата, превърнала се в традиция през годините, събра под дърветата в Градския парк децата от първа смяна на “Еколято 2021”. На откриването присъстваха директорът на ОД на МВР-Разград старши комисар Диян Минков, директорът на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество Цветанка Русева и председателят на Областната организация на Българския червен кръст д-р Милена Кехайова.

Децата, разделени на групи, имаха възможност да преминат през четири обособени секции: експерти с Криминалистичната лаборатория демонстрираха на живо как се снемат пръстови отпечатъци и как стават видими невидимите следи от местопрестъплението. Могат ли се вземат следи от мирис, какви консумативи се ползват за откриването на наркотични вещества и още много интересни факти от полицейската работа научиха участниците в Академията. В секцията на „Пътна полиция” присъстващите имаха възможност да видят камера за видеоконтрол на скоростта, дрегер, таблет, както и оборудването на служебните автомобили. Старши инспектор Неделчо Симеонов разясни на децата кога законът им позволява да управляват електрически тротинетки, къде е разрешено да става това, как безопасно да карат велосипеди през ваканцията и кога могат да шофират мотопеди. В секцията на БЧК младежи-доброволци обясниха правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, а децата сами участваха в демонстрациите. Служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението” показаха на присъстващите оборудването на пожарните автомобили, каските на огнеборците и шланговете за гасене на пожари.

Целта на инициативата е участниците да трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, да се запознаят с действащото законодателство, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

Партньори на ОДМВР-Разград са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество. Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 150 подрастващи, разпределени в групи на случаен принцип. Първата за тази година академия днес завършиха 50 деца. Втората академия ще се проведе на 6 август, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 20 август.

Подаръците за децата /тефтерчета със съвети за безопасност/ са изработени благодарение на “Амилум България” и “Балканфарма-Разград”.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.