Среща на кметовете с министър-председателя

ДИСКУСИЯТА Е ПОСВЕТЕНА НА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ – НОВИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ ЗА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

В рамките на провеждащото се на 7 юни 2022 г. /вторник/ Общо събрание на НСОРБ ще се състои дискусия на тема „Бъдещето на Европа и България през призмата на кризите“, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Целта на форума е да очертае приоритетите, дефинирани от правителството на национално ниво, да формира визия по ключовите за местната власт въпроси и да набележи основните сфери на бъдещо взаимодействие. За участие в събитието са поканени и вицепремиерите Асен Василев – министър на финансите, Гроздан Караджов – министър на регионалното развитие и благоустройството, Борислав Сандов – министър на околната среда и водите, Калина Константинова – заместник министър-председател по ефективно управление и Корнелия Нинова – министър на икономиката и индустрията.

Обсъдени ще бъдат и конкретни проблеми, свързани с местното самоуправление. Сред ключовите теми са по-добрата координация между институциите, предстоящата актуализация на бюджет 2022 и конкретните стъпки по въвеждане на финансовата децентрализация. Вицепремиерите ще коментират и темите, свързани с програмите с европейско финансиране през новия програмен период и Плана за възстановяване и устойчивост, бъдещия Фонд за общински инвестиции, ролята на местните власти в Зеления преход и предстоящите промени в подхода и механизмите за управление на отпадъците.

Послание към форума ще отправи Дубравка Шуица – заместник-председател на Европейската комисия и Еврокомисар за демокрацията и демографията, координатор на Конференцията за бъдещето на Европа, на база на резултатите от която са в процес на обсъждане и бъдещите промени в структурата и функционирането на ЕС.  По време на заключителното събитие на най-мащабното допитване до европейското население през февруари 2022 г. в Дъблин, заместник-председателят на ЕК изтъкна един от основните изводи на Конференцията – решенията да бъдат вземани на местно ниво. Дубравка Шуица е бивш кмет на Дубровник и има изключителен принос както за неговия разцвет като туристическа дестинация под закрилата на ЮНЕСКО, така и за непопулярни решения като ограничаване на туристическия трафик в полза на усилията за опазване на културното наследството.

Модератор на дискусията е журналистката от БНТ и водещ на предаването „Още от деня“ Надя Обретенова.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.