Сред антикризисните мерки на властта: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите и отстъпки за горивата

Нулева ставка на ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел. Това са част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на коалиционен съвет снощи. Целта е подкрепа в условията на криза да получат както гражданите, така и бизнесът.

От 1 юли пенсиите ще бъдат осъвременени средно с 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. От 1 октомври по т. нар. „швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770  000 пенсионери.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. До края на годината всички граждани ще могат да ползват отстъпка от 25 стотинки за литър бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

Реклама:

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода, както и за природен газ за битови нужди да бъде 9%. Освобождават се от акциз електроенергията, природният газ и метанът.

В подкрепа на семействата с деца се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно. Ще се даде възможност това облекчение да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени, информират от пресслужбата на Министерския съвет.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *