Според 60% от българите главният прокурор се е провалил в борбата с корупцията

Според 60% от българите главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след една година, се е провалил в борбата с корупцията по високите етажи на властта и битовата престъпност.

Това показват резултатите от национално проучване на социологическа агенция „Глобал метрикс“, направено по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).
Близо 37% от анкетираните смятат, че главният прокурор като институция е ненужен на обществото, а доверието на хората в съдебната власт е спаднало до 10% според данните. Според Теодор Славев от БИПИ, който представи данните в БТА, отговорите показват, че в момента има усещане за политическо вмешателство в прокуратурата. Той припомни, че в началото на мандата си Цацаров предложи сформирането на независим съвет, който да осъществява мониторинг на мерките за подобряване ефективността на прокуратурата. За 7-годишния му мандат обаче такъв съвет не е съставен.
Резултатите от проучването показват, че обществото предпочита прокуратурата да бъде оглавена от човек с кариера на прокурор и следовател, който е политически независим, да не се поддава на натиск. Според 60% от анкетираните най-важният му приоритет трябва да е борба с престъпността по високите етажи на властта, а 40% акцент в работата му трябва да е недопускане използването на прокуратурата за политическа цели.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.