Според 60% от българите главният прокурор се е провалил в борбата с корупцията

Според 60% от българите главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след една година, се е провалил в борбата с корупцията по високите етажи на властта и битовата престъпност.

Това показват резултатите от национално проучване на социологическа агенция “Глобал метрикс”, направено по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).
Близо 37% от анкетираните смятат, че главният прокурор като институция е ненужен на обществото, а доверието на хората в съдебната власт е спаднало до 10% според данните. Според Теодор Славев от БИПИ, който представи данните в БТА, отговорите показват, че в момента има усещане за политическо вмешателство в прокуратурата. Той припомни, че в началото на мандата си Цацаров предложи сформирането на независим съвет, който да осъществява мониторинг на мерките за подобряване ефективността на прокуратурата. За 7-годишния му мандат обаче такъв съвет не е съставен.
Резултатите от проучването показват, че обществото предпочита прокуратурата да бъде оглавена от човек с кариера на прокурор и следовател, който е политически независим, да не се поддава на натиск. Според 60% от анкетираните най-важният му приоритет трябва да е борба с престъпността по високите етажи на властта, а 40% акцент в работата му трябва да е недопускане използването на прокуратурата за политическа цели.
Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.