Социалният зам.-министър огледа пораженията в Лъвино

Областният управител Владимир Димитров, заедно със заместник-министъра на труда и социалната политика Гинка Машова, посетиха пострадалото от ураганни ветрове село Лъвино, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Зам.-министър Машова бе придружена от директори на Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Фонда „Социална закрила”, с които обиколиха населеното място и разговаряха с пострадалите хора. В обиколката участваха и директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Таня Костова, кметът на община Исперих Белгин Шукри и кметът на Лъвино Гюрсел Мустафа.

Гинка Машова говори с хората в селото, чиито къщи са пострадали, като им обясни, че могат да кандидатстват за еднократна помощ до 1500 лв. и отделно от фонда „Социална закрила“ може да им бъде отпусната социална помощ до 2500 лв. за закупуване на оборудване или обзавеждане. Екипи от Агенцията за социално подпомагане от два дни са на място, за да обходят къщите в засегнатите населени места, като заедно с жителите на селото оформят заявленията за тези помощи. Представители на областната администрация също помагат за попълване на документи, които затрудняват хората и координират работата на всички институции. Зам.-министърът посочи още една възможност, за да се помогне на п острадалите –  от  Агенцията по заетостта ще бъде осигурена аварийна група от 60 човека, които могат да бъдат наети за два месеца по 4 часа на ден, за да помагат за възстановяването на селото. Топъл обяд получават 140 от пострадалите, а тази бройка може да се увеличи.

От БЧК също ще доставят хранителни пакети и вода.

Общо 165 къщи са пострадали от ураганния вятър в Лъвино. Кметът на община Исперих Белгин Шукри каза, че в обявената сметка за набиране на дарения започват да постъпват средства. Той помоли да се обяви, че село Лъвино, освен доброволци, търси и майстори на покриви. Няколко къщи, благодарение на бърза и адекватна реакция от местните хора и дарения, вече са с възстановени покривни конструкции.

/e-Razgrad/

Hits: 46

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.