Само за денонощие18 нови случая на коронавирус в областта, леглата в разградската болница свършват

Само за последното денонощие  нови случаи на заразени с Covid-19 в Разградстка област за 18, вчера бяха 12, онзи ден – 11 два дни преди това – 7, на 7 октомври – 154. Заради тревожната тенденция днес заседава Областният кризисен щаб.

Областният управител Гюнай Хюсмен призова всички имащи отношение институции за пълна мобилизация, за да бъде посрещната адекватно очакваната втора вълна от случаи на COVID 19. „Влизаме в есенно-зимния сезон, а прогнозите са, че идващата втора вълна на болестта ще е сериозна. Затова нека бъдем добре подготвени да я посрещнем“, заяви Гюнай Хюсмен.

От началото на пандемията до днес заболелите от коронавируса са 266, от тях активните са 81, на домашно лечение са 52-ма, 29 са в болница. Излекуваните са 168, а починалите – 17. Това обяви директорът на  РЗИ д-р Ася Генева

Носители на COVID-19 деца има в пет училища, а детската градина в исперихското село Китанчево е затворена.

В ОУ „Васил Левски“ има един заболял преподавател, в  ПГИ „Робърт Шуман“ е един. Учителят във „Васил Левски“ не е бил на работа, когато се е заразил, затова не се е наложило да се вземат мерки за поставяне под карантина.

В ОУ „Н.Икономов“ паралелка второкласници са под карантина заради болен учител, заразени са и още два негови колеги. В ППЧМГ „Акад. Н. Обрешков“ по карантина е паралелка дванадесетокласници, носител е ученик. В НПТГ „Ш. Петьофи“ под карантина са паралелка деветокласници и паралелка единадесетокласници, заради заразени съученици. Д-р Генева гласно изрази недоумението си от факта че в Математичмескта ръководството на гимназията не знае адресите на учениците и това създало хаос при въвеждане на задължителните мерки при поставянето на децата под карантина и контрола дали тя се спазва след това.

Директорът на разградската болница д-р Гечо Жеков илюстрира ситуацията доста образно: „Болните не се увеличават, а се умножават!“ В болницата сега има 15 легла за лечение на  COVID-19 в Инфекциозното отделение, две – в ОАИЛ и от днес – още пет нови легла – но болницата е на ръба да може да приеме болни от короновируса. „Става трудно и с персонала“, не скри тревогите си д-р Жеков . И разказа, че клиничната лаборатория за PCR се справя много добре с работата си и поема изследвания на хора от съседните области.

На заседанието стана ясно, че болницата в Исперих е изчерпала леглата за болни от   COVID 19 и бе взето решение да бъде оборудван третият етаж на сградата с още 5 места. От болницата в Кубрат обявиха, че засега нямат заболели, но и не разполагат със специалисти инфекционист и пулмолог, поради което нямат достатъчна готовност за справяне с евентуално усложнена обстановка. Областният управител разпореди по най-бързия начин да бъде намерено решение на проблема.

Началникът на РУО – Разград Ангел Петков съобщи, че в учебните заведения се спазват всички противоепидемични мерки и има готовност при необходимост да се преминава към дистанционно обучение.

Директорът на областната дирекция „Социално подпомагане“ Татяна Костова обяви, че до момента няма случай на заболял служител от системата, както и на настанен в социалните домове в региона. Тя поясни, че хората в тези институции са поставени в изолация, тъй като са рискова група, която е много уязвима.

Директорът на ОД на МВР Ивайло Йовчев съобщи, че са заболели 7 служители в системата, което е наложило общо 40 да бъдат поставени под карантина. Това е създало известни затруднения, но очакванията са в края на седмицата хората да се върнат на работа и ситуацията да се нормализира.

На заседанието стана ясно още, че БЧК има готовност да снабдява с пакети храна хора в нужда, които поставени под карантина, а системата на „Бърза помощ“ има готовност да реагира на всеки по-сериозен случай.

Д-р Гечо Жеков обяви още, че на разградската болница се налага да си купува предпазни средства, тъй като осигурените количества бързо свършват. Областният управител Гюнай Хюсмен се ангажира да съдейства за осигуряване на такива консумативи.

Щабът възложи на Агенцията по храните да затегне контрола по заведенията, за да се спазват по-стриктно изискванията за дистанция между масите и клиентите.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.