Румен Радев за втория мандат: Ще бдя България да не се отклони от пътя на европейското развитие

ПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА СТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ ЗА ВТОРИЯ СИ ПЕТГОДИШЕН МАНДАТ

Да бъде президент на всички български граждани независимо от партийната принадлежност, етнос и религия, да отстоява правата, интересите и достойнството на българския народ и да бди над това България да не се отклонява от пътя на европейското си развитие. Такава заявка даде президентът Румен Радев на церемонията по встъпването си в длъжност за втори мандат.

“В идните дни ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първата крачка. Чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава.”, обеща Радев.

Той призова българските граждани да не забравят, че България е една от малкото страни, които са съхранили своето име, вяра и език през вековете на историята и подчерта, че това е така, защото “нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. “Убеден съм, че можем да постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък”, добави Радев.

„Скъпи съотечественици, в началото на изтеклия мандат заявихме, че не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана верен на хората. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава“, заяви Радев.

В началото на речта си Радев отправи препратка към встъпването си в длъжност преди 5 години, споменавайки, че си спомнян лицата и очите на хората дошли да подкрепят първите стъпки към “надеждата за нова България”.

Радев заяви, че първият мандат е минал в изтощителна борба, но добави, че черпи сили от пакта на доверие, което са му дали хората и им благодари.

“Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работих за единение. Упрекваха ме, че разединявам, но гласовете ви недвусмислено доказаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на обществото честните избори, на парламента възможността да реформира отхвърления управленски модел да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си – на законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България”, каза Радев.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.