Решението за сливане на ВиК дружествата е мегасхема за източване на пари, смята Манолова

Решението за сливане на ВиК дружествата е мегасхема за източване на пари, с която се надгражда досега съществуващата, каза днес пред Би Ти Ви лидерът на гражданската платформа “Изправисе.БГ” Мая Манолова. Тя припомни, че преди една година и половина държавата е отделила половин милиард лева за ремонт на 418 язовира, за които няма яснота как и дали са изхарчени. “Ако те не са ремонтирани, това са цъкащи бомби”, каза бившият омбудсман.

Коментирайки новината за окрупняването на ВиК дружествата в една мегаструктура, Манолова изрази притеснение, че новината идва без допълнителни пояснения, без да е ясно откъде ще дойдат парите и за какво ще бъдат използвани. Тя допълни, че в момента от 45 ВиК дружества 29 са държавни или с държавно участие и ако държавата иска да участва с повече ремонти и средства, може да го направи и сега.

Манолова каза още, че е можело предвидените пари за създаването на мегадружеството да бъдат записани в бюджета, но не е направено, за да се направи нещо зад гърба на парламента.

По повод ареста на бившия екоминистър Нино Димов Манолова изрази мнение, че след като Борисов управлява еднолично държавата, е редно еднолично да носи и отговорност.

За назначението на Емил Димитров за министър на екологията лидерът на “Изправисе.БГ” каза, че намира за притеснителна кадровата политика на премиера Борисов. “Нено Димов заяви, че не е бил специалист във ВиК сектора и язовирите. Докато назначават “калинки”, които не знаят за какво става дума и не искат да носят отговорност, които не могат да управляват кризите, дотогава ние ще сме в кризи”, обобщи Манолова.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.