Китай отчете най-слабия растеж от 30 г. и най-ниската раждаемост от 70

Китай отчита забавяне на икономическия си растеж за 2019 г. – от 6.6 процента за 2018 г. миналата година той е намалял на 6.1 процента, сочат официалните данни, цитирани от световните агенции и БТА.

Според данните на държавното статистическо управление това е най-сериозното забавяне в растежа за последните 29 години и един от факторите вероятно е търговската война със САЩ. При все това растежът е в рамките на очакваните от правителството стойности – от 6 до 6.5 процента, отбелязват “Ройтерс” и “Асошиейтед прес”.

За третото тримесечие е отчетен растеж от 6 процента, който се запазва и през последните три месеца на годината. Това обаче е спад спрямо растежа от 6.4 процента през първите три месеца и от 6.2 процента през второто тримесечие. Съгласно огласените днес данни брутният вътрешен продукт в края на миналата година е възлизал на 99 086 трилиона юана (около 14.4 трлн. долара), посочва ТАСС.

 

Най-ниско от основаването на КНР

Днес обаче от националната статистика дойде още една неприятна изненада – миналата година раждаемостта се е понижила до най-ниското ниво от създаването на Китай преди 70 г.

Раждаемостта е спаднала до 10.48 промила, което е най-малката стойност от 1949 г. Броят на бебетата, родени през 2019 г., е спаднал с около 580 хил. до 14.65 млн. Много млади двойки в Китай се въздържат да имат деца, тъй като не могат да си позволят разходите за здравеопазване и образование наред със скъпото жилищно настаняване. Изоставянето на политиката на едно дете през 2015 г. не доведе до значително увеличаване на раждаемостта в страната, отбелязва “Ройтерс”.

Междувременно нивото на разводите достига рекорден максимум. През първите три тримесечия на миналата година развод са поискали около 3.1 млн. двойки при 7.1 млн. двойки, сключили брак, сочат официални данни.

В страната с най-многобройно население в света (1.4 млрд. миналата година при 1.39 млрд. за предходната) се отчита и бързо застаряване. Тези тенденции създават предизвикателства за китайските лидери, които обещават да гарантират здравното и пенсионното осигуряване на фона на забавящата се икономика.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.